Ismét versenyben Zalakaros az Európai Virágos Városok megmérettetésén

facebook megosztás

2003 után, Debrecen mellett ismét Zalakaros képviseli Magyarországot az Európai Virágos Városok és Falvak versenyén. Az Entente Florale Europe nemzetközi zsűrije hétfőn érkezett a településre, ahol a szakmai bejárás során tíz kritérium alapján értékelte a város köztereit és zöld értékeit.

A verseny alapjai egészen 1959-ig nyúlnak vissza, ma már 9 ország vesz részt benne. A megmérettetés nem csak a virágosításról szól, fontos szempontok még természetes táj megőrzése, a vízgazdálkodás és a tiszta környezet megteremtése. A trófeákat évente adják át az európai országok idegenforgalmi testületei és kertészeti társaságai. Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy részt vehetünk a megmérettetésen – szögezte le Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere. A látogatásig számos munkát végeztek el a településen, beleértve a Termáltónál lévő Éger tanösvény teljes megújítását.

- Nagyon sokan vettek részt, nyilván az alap dolgokat a Karos Park Kft, a városgazdálkodási cégünk végezte, amely felelt a növények állapotáért, a közterületek tisztaságáért, de ugyanakkor szinte minden szervezetünket és közösségünket belevontuk a szervezésbe, amely óriási háttérmunka volt egyébként, tehát nem csak fizikai, de szellemi munkáról is szó van. Ez egy tudatos építkezés volt, számtalan embert és szervezetet tudnék megemlíteni, és senkit nem szeretnék kihagyni, mert a helyieken keresztül a Magyar Turisztikai Ügynökség, illetve a Virágos Magyarországért Mozgalom koordinátorai mind-mind segítették a felkészülésünket - mondta el Novák Ferenc. 

karos

Zalakaroson a mindennapokban is ügyelnek a környezettudatos nevelésre, aminek üzenetét már egészen fiatal korban közvetítik a gyermekek felé. Ez nagyon fontos, hiszen a verseny sem csupán az esztétikáról szól.

- Nagyon fontos a zöldterületek növelése, mind a városokban, mind a falvakban, ami elsősorban a jelenleg is zajló klímaváltozás káros hatásainak a csökkentése miatt szükséges, ezért nem csak a felszínt nézzük, hanem a mögöttes tartalmat is, hogy a helyiek mennyire vesznek részt ilyen tevékenységekben, a szabadidő hasznos eltöltésében. Ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy ilyen módon is hangsúlyozzuk a környezetvédelem fontosságát – fogalmazott Rüdiger Kirsten zsűrielnök. 

A hétfő délutáni sajtótájékoztatón ugyan a teljes értékelést nem árulta el a zsűri, azt azonban hangsúlyozták, jó benyomást tett rájuk a település. Az eredményhirdetést szeptember elején, Székesfehérváron tartják. 

SZ.F.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.