Hasznos tanácsok hőségben

facebook megosztás

Folyadékhiány és hőkollapszus, súlyosabb esetekben napszúrás és hőguta is kialakulhat a tartósan meleg időjárásban, ami a megkérdezett kanizsai háziorvos szerint az idősek mellett a fiatalabbakat is megviselheti. Puskás Tamás kiemelte, odafigyeléssel a rosszullétek zöme megelőzhető lenne, míg Buzás Judit bőrgyógyász a fényvédelem fontosságát hangsúlyozta, mondván, a későbbi bőrelváltozásokat sok esetben a fiatalon túlzásba vitt napozás alapozza meg.

Kánikuláról akkor beszélünk, amikor a hőmérséklet tartósan 30 fok felett van. Ezekben a napokban délelőtt tizenegy és délután három óra között ajánlott a napsütést kerülni, a folyadékigény pedig akár a 3-4 litert is elérheti. Puskás Tamás háziorvos hangsúlyozta, ilyenkor nagyon rövid idő alatt ájulást és hányingert okozó, úgynevezett hőkollapszus alakulhat ki, míg súlyosabb esetekben akár fejfájást és hányingert okozó napszúrás, azonban ezek még általában otthoni kezeléssel enyhíthetőek. – Amennyiben a panaszok 24 órán túl is fennállnak, célszerű szakemberhez fordulni – mutatott rá a háziorvos. – A legdurvább károsodás az a hőguta, amit többnyire akkor látunk, hogyha valaki szabadtérben végez valamilyen intenzív fizikai tevékenységet – emelte ki. Hozzátette, ebben az állapotban a test akár 40-41 fokra is felhevülhet, ami orvosi ellátás hiányában életveszélyes lehet.

A kánikulában és a napsütésben a bőr védelmének a jelentősége is felértékelődik, hiszen a dohányzás mellett a napfény az egyik leginkább öregítő tényező, főként a nők esetében. Ennek kapcsán Buzás Judit bőrgyógyász több kockázatra is figyelmeztet. – A fényvédelemmel folyamatosan kell foglalkoznunk. Nem véletlen, hogy a nők arckrémében fényvédő is van,  egyrészt az öregedésgátlás, másrészt nem kívánatos bőrégés elkerülése végett – hangsúlyozta a szakértő. Kiemelte, érdemes figyelni a meteorológiai előrejelzéseket az UV-sugárzás miatt. 6-os UV-index felett már árnyékban is ajánlott fényvédő krémet használni, lehetőleg minél magasabb faktorszámút. Sok anyajegy esetén a bőrgyógyász nem csupán a napozást, de a szoláriumot sem javasolja. Az anyajegyszűrés kortól függetlenül mindenkinek ajánlott évente egyszer, de gyakori napozás vagy szoláriumhasználat esetén ennél gyakrabban is szükséges lehet.

A hőségben arra is fontos figyelni, hogy a levegő még egy árnyékban parkoló autóban is gyorsan túlhevülhet. Ennek kapcsán Puskás Tamás felhívta a figyelmet, az akár 10 perc alatt 70 fok fölé is melegedhet, így időseket, betegetek és házi állatokban tilos felügyelet nélkül hagyni. Amennyiben valaki ilyen esetet tapasztal, azonnal értesítse a rendőrséget!

A menhelyen is minden évben megszokott problémának számítanak a kánikulás napok. Az itt lévő, sokszor kis élettérrel rendelkező állatoknak még nehezebb megbirkózniuk az időjárási tényezőkkel. Skanecz Tamás, az Élettér Állatmenhely telephelyvezetője elmondta, különböző módszerekkel igyekeznek komfortosabbá tenni a kutyák és macskák életét. – Árnyékolókat helyezünk ki, minden kutyának, illetve vannak olyanok is, akik kapnak fürdetőt és abban tudnak hűsölni, emellett folyamatosan locsolják a kenneleket a kollégák, a közlekedőutakat. Igyekszünk hűteni, de ez mondjuk egy kicsit kevésbé működőképes, mert ebben a majdnem 40 fokos melegben sajnos nagyon gyorsan szárad a beton – hangsúlyozta.

Főként az idősebb, túlsúlyos, hosszú szőrű, illetve a rövid orrú kutyákra kell odafigyelniük, hiszen ők lehetnek a legérzékenyebbek a 30 fok feletti időjárásban. A menhelyen működő önkéntes sétáltatás egyelőre nem szűnt meg a forróság miatt. Azok, akik szeretnék adománnyal támogatni a menhelyet, a szokásos száraztáp mellett most kinyithatós gyermekhomokozókkal is készülhetnek, kutyafürdető gyanánt.

A rendkívüli kánikula nemcsak az állatokat, de főként az időseket, betegeket is megviseli. A Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézményben éppen ezért számos óvintézkedéssel készültek erre az időszakra, az ellátottak és a gondozók érdekében egyaránt. Mind a házi gondozásban, mind a támogatói szolgálatban dolgozó kollégáknak biztosítva van a korlátlan hideg ivóvíz mellett a tusolás lehetősége is. Szintén így van a nappali ellátásban résztvevő dolgozók és ellátottak számára is a Kodály, valamint a Zrínyi utcai intézményben. Azokat a házi gondozottakat, akiknek lakhatási körülményei illetve egészségügyi állapotuk úgy kívánja, napközben szívesen látják az előbb említett valamelyik kitelepülésen. A NESZI Teleki úti idősek otthona szerencsés helyzetben van, hiszen tavaly nyár végén telepítettek itt egy olyan klímarendszert, amely nagyban megkönnyíti az itt tartózkodók mindennapjait. – Ezek kazettás klímák a folyosókon, azért döntöttünk emellett és nem a szobák vannak külön hűtve, mert az idősek a közvetlen hűvöset nem szeretik. Viszont a kollegáknak is nagyon fontos, hiszen ugye a lapos tetőszerkezet miatt az épület nagyon könnyen átmelegszik. Így sokkalta komfortosabb és sokkal elviselhetőbbé lehet így tenni mind a munkavégzést, mind a gondozottak mindennapi életét. Ilyenkor főként azokra jelent veszélyt a meleg, akiknek különböző keringési rendellenességeik vannak, ez pedig nálunk is megszaporodott az elmúlt időszakban, az esetszámok azonban láthatóan csökkentek, ami köszönhető az intézmény hűtöttségének is – árulta el Tóth-Bagó Mónika, a NESZI igazgatója.

A lakóktól is számos pozitív visszajelzés érkezett a klímaberendezésekkel kapcsolatban. A szerkesztőségünk által megkérdezett Tiszai Ferencné Kati néni már több mint három éve a Teleki úti idősek otthona lakója. Szerinte össze sem hasonlíthatóak a korábbi nyarak a mostanival, sokkal jobb a közérzetük a hűvös légkörben.

TÓTH Csilla – SZABÓ Fanni

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. július 17-ei számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.