Földi kémiai szúnyoggyérítés volt szerda este Nagykanizsán

facebook megosztás

Szúnyoggyérítés volt szerda este Nagykanizsán. A tevékenységet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálja, az adott heti helyszíneket hétfőnként teszi közzé a hatóság a honlapján.

Földi kémiai szúnyoggyérítés zajlik a térségben, a települések belterületén. Platós kisteherautó permetezi esténként, éjjelenként egy-egy város vagy község utcáit és közterületeit. Az irtószer hatóanyaga a deltametrin, amely ugyanabba a hatóanyagcsaládba tartozik, mint a legtöbb, otthon is használt rovarirtó készítmény – magyarázta Mukics Dániel, a katasztrófavédelem szóvivője.

- A különbség csak az, hogy a szúnyoggyérítés során rendkívül kis mennyiségben juttatják ki ezt az irtószert. Egy hektárra alig több, mint fél litert juttatnak ki, ez azt jelenti, hogy egy négyzetméterre egy grammnak a tízezredrésze jut. Ebben a mennyiségben emberekre, háziállatokra, növényekre, nagyobb rovarokra nincsen semmilyen negatív hatással – mondta el Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. 

szúnyog

A földi kémiai szúnyoggyérítés csak részben érinti a magántelkeket, ezért a tulajdonosoknak kell odafigyelni arra, hogy az udvaron ne legyenek potenciális szúnyogtenyésző helyek.

- Nagyon sok esetben a kert végében egy vízzel teli gumiabroncs, egy vízzel teli vödör, egy eldugult ereszcsatorna az potenciális szúnyogbölcsőde, úgyhogy számoljuk fel ezeket, mert akár egy-két deciliter víz elegendő ahhoz, hogy hétről hétre több ezer szúnyoggal árasszuk el a lakókörnyezetünket – tudtuk meg Mukics Dánieltől. 

A gyérítés menetrendjét az entomológusok mérései alapján állítják össze. A rovarbiológus szakemberek a munka után is folyamatosan elemzik a helyzetet, az ő adataik alapján rendelik el központilag a gyérítést ott, ahol a legtöbb a szúnyog. Légi kémiai szúnyoggyérítésre kizárólag az országos tisztifőorvos engedélyével van lehetőség, extrém szúnyoginvázió esetén – szögezte le a katasztrófavédelmi szóvivő.

V.A.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Szúnyoggyérítés Nagykanizsán

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.