Fényvédelem – A tévhitekkel ellentétben nem csak nyáron fontos

facebook megosztás

Tévhit, hogy a bőr védelmére csak a nyári hónapokban kell figyelni, azonban ebben az időszakban valóban felértékelődik a jelentősége. A megkérdezett szakértők kiemelték, a napsütés nem csupán a leégés, hanem a bőrdaganatok kialakulása miatt is kockázatos. Fontos, hogy nyáron az anyajegyek ellenőrzésére is nagyobb figyelmet kell fordítani.

A dohányzás mellett a napfény az egyik leginkább öregítő tényező, azonban a világos hajjal és bőrszínnel rendelkezők nyáron sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve. A később jelentkező bőrelváltozásokat sok esetben a fiatalon túlzásba vitt napozás alapozza meg. Ennek kapcsán Ignácz Andrea gyógyszerész kiemelte, a fényvédelem esztétikai és egészségvédelmi szempontból is fontos. Hozzátette, az anyajegyek védelme különösen nagy figyelmet igényel.

bőr

– Akinek túl sok anyajegye van vagy egy olyan anyajegye is van, amivel már gondja volt, akkor az ne menjen a napra. Ha ez tényleg elkerülhetetlen és ő annyira napimádó, hogy ezt nem tudja megoldani, akkor most már újból elérhetőek Magyarországon is az olyan napvédő készítmények, amelyek már úgynevezett 100 faktoros napvédelmet biztosítanak. Ezeket kifejezetten olyan embereknek javasolják, akik rosszindulatú vagy gyanús elváltozással rendelkeznek – mondta el Ignácz Andrea gyógytornász. 

Délelőtt tíz és délután három óra között a legmagasabb az UV-sugárzás, ami a barnulásért, de a bőr leégéséért is felelős. Buzás Judit felhívta a figyelmet, 6-os UV-index felett árnyékban is ajánlott napvédő krémeket használni. Sok anyajegy esetén a bőrgyógyász a napozás mellett a szoláriumot sem javasolja.

bőr

– Téves felfogás, hogy csak napozáskor érheti károsodás a bőrünket. Nemcsak akkor, hanem hogyha jövünk, megyünk, sétálunk, a szabadban tesszük a dolgunkat, sajnos ugyanaz a fény érhet bennünket, mint amikor kifekszünk a napra. Ez egy téves felfogás, azt is jelenti, hogy a fényvédelemmel folyamatosan kell foglalkoznunk. Nem véletlen, hogy a nők arckrémében fényvédő is van, mert egyrészt az öregedésgátlás, másrészt nem kívánatos bőrégés elkerülése végett, hiszen ez a fény folyamatosan jelen van velünk – fogalmazott Buzás Judit bőrgyógyász. 

Buzás Judit hozzátette, az anyajegyszűrés évente egyszer mindenkinek ajánlott, azonban rendszeres napozás vagy szoláriumhasználat esetén gyakrabban is szükséges.

T.CS.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.