Először készült saját táborral a Thúry György Múzeum

facebook megosztás

Először szervezett napközis tábort a Thúry György Múzeum. A résztvevőknek a tárlatvezetések mellett játékos régészkedéssel és kézműves programokkal is készültek az intézmény munkatársai. A hét eddigi legnépszerűbb témájának a jégkorszak, valamint Kanizsa várának története számított.

A korábbi években is fogadtuk a különböző környékbeli táborok gyermekeit egy-egy napra, idén azonban úgy döntöttünk, előállunk a saját táborunkkal – kezdte Száraz Csilla igazgató. A hét során, a múzeum épületei mellett, a város több pontján is meglátogatták az említésre méltó relikviákat.

- Ez egy tematikus tábor, egy napközis tábor, 8-tól 4-ig vannak nálunk ezen a héten a gyerekek és a régészet, a helytörténet, a néprajz, sőt, még a jégkorszak világába is elkalauzoltuk őket, illetve elkalauzoljuk még a mai, és a holnapi napon. Mintegy 16 fővel működünk, ennyien jelentkeztek, ez körülbelül meg is felel a mi elvárásainknak. Nagyon érdeklődőek a gyerekek, 7-től 12 éves korig vannak nálunk fiúk és lányok - tette hozzá Száraz Csilla. 

múzeum

A fő szervezést és a tábor vezetését Szmodics-Tugya Beáta, a Thúry György Múzeum történész-muzeológusa vállalta magára, és igyekezett egy színes programot összeállítani a résztvevőknek.

- Kanizsa vára, nyilván, ha már Nagykanizsán vagyunk, ez is egy olyan téma, ami nem maradhat ki, hiszen életkortól függetlenül azért természetesen az ágyúgolyók, fegyverek, azok nemtől és kortól függetlenül mindenkit megmozgatnak. Ugye a helytörténet, Kanizsa virágkora, ez is olyan dolog, ami ma már nem tetten érhető, a gyerekek odáig voltak a régi ruhákért, a báli cipellőkért, a klakk kalapért - mondta el Szmodics-Tugya Beáta.

A tábor rangidőse Hári Bence volt, aki mindig is érdeklődött az elmúlt korok feltárása és azok kincsei iránt. Elmondta, ha jövőre is lesz lehetősége, biztosan részt vesz a programon.

- Azért jöttem ebbe a táborba, mert a régészet és a történelem mindig is nagyon érdekelt engem, viszont a programok azok nagyon jók, és a szervezés is nagyon kiváló. A legjobban eddig a mai nap tetszett, amikor eljöttünk ide a múzeumnak a leltárába - árulta el Hári Bence. 

A múzeum valamennyi munkatársa szerepet vállalt a tábor lebonyolításában, így mindennap egyes szakterületekkel ismerkedhettek meg a gyerekek. Stábunk ottjártakor éppen Kunics Zsuzsanna történész-muzeológus kalauzolta a gyerekeket.

- A 19-20. századba vándorlunk, most már a középkorban voltak, szépen haladunk előre. Megnéztük a múzeumi raktárakat, gyönyörűséges ruhákat, mindent tudnak, hogy hogyan öltöztek az 1890-es években a hölgyek, milyen alsóneműket viseltek, megnéztük a fegyvereket, a 19. századtól egészen az első világháborúig, és persze kihasználtuk a lehetőséget, hogy ahogy mentünk fel a Deák tér déli és északi oldalán, egy kicsit játszva megkerestük, hogy merre van a Deák-portré - tudtuk meg Kunics Zsuzsannától. 

A múzeum Fő utcai épületébe visszatérve egy izgalmas, kosztümös fényképezkedés várta a fiatalokat, ahol a fiúk igazi úriemberekké, míg a lányok nemes hölgyekké változhattak. A múzeum vezetősége a jelenlegi tapasztalatok alapján úgy tervezi, jövő nyáron is készülnek hasonló programmal.

SZ.F.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.