A régi korok emlékei, használati tárgyai és dokumentumai láthatók a nagyrécsei helyi értéktárban

facebook megosztás

Éltél-e már? címmel a helyi értéktár mintaprojektjét hozták létre Nagyrécsén. A pályázati támogatásból megvalósuló kiállítás megnyitóját pénteken tartották. A résztvevők nem csupán megtekinthették a régi korok emlékeit, de a Thúry György Múzeum gyűjteményéből kikerült leletek feltárásáról, megújításáról és átörökítéséről is szó volt a programon.

Csodálatos régi emlékek kerültek elő, egy-egy képet elnézve még a falubeliekkel is csak találgatunk, hogy ki-kicsoda lehet – mondta el elöljáróban Laskai Béla a kiállítás megnyitóján. Nagyrécse polgármestere hangsúlyozta: az utóbbi években nagyon sok régi emlék, tárgy, használati eszköz eltűnt, ezért van nagy fontossága az értéktárak létrehozásának.

- Nagyon fontos, hogy megmozgassuk azokat az embereket, akiknél még vannak olyan képek, eszközök, tárgyak, emlékek, amik a múltat idézik, amiket a múltban használtak. Mert a múlt egyben a jövőnk is, hogy így fogalmazzak. És ez az identitásunkat, az együtt gondolkodásunkat is jelenti, és így tovább tudjuk adni a múlt emlékeit, szépségeit, tapasztalatait a jövő generációjának - fogalmazott Laskai Béla. 

Nagyrécse

Pár hete Magyarszerdahelyen nyílt meg egy hasonló kiállítás, a két településen szinte ugyanaz a pályázati konstrukció adta a támogatást. Nagyrécsén a tárgyak és fényképek mellett korabeli iratok és dokumentumok kerültek elő a lakosságnak köszönhetően, a gyűjteményt a Thúry György Múzeum szakemberei dolgozták fel.

- A dokumentumanyag kapcsán létrejött egy digitális gyűjtemény, amelyet Várnagy Veronika és Hohl Zoltán, a múzeum munkatársai szkenneltek be olyan minőségben, hogy azt most már a múzeum is tudja használni és azok az iratok, képeslapok, kordokumentumok, melyek a falu történetéhez kapcsolódnak, már a nagyrécseiek rendelkezésére is állnak. Akár a helyi iskolában, az iskolai oktatásban, akár egy-egy egyetemista szakdolgozatában is visszaköszönhetnek ezek a dokumentumok – árulta el Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója. 

Nagyrécse

A kiállításra számos olyan helyi lakos is ellátogatott, aki hozzájárult a gyűjteményhez, sőt, szomszédait, az idősebb utcabelieket is mozgósította a régi tárgyak és iratok napvilágra kerüléséért.

- Belőlem végtelen jó érzéseket hoz elő, hiszen a tárgyak között szüleink és az ő korosztályuk fényképeit és tárgyait láthatjuk, valamint vannak olyan képek is, amelyek a mi korosztályunkból valók, osztálytársaink, azok szülei láthatók, aztán a színdarabokról készült képek, ahol szüleink és rokonaink szerepelnek – mondta el Bársony Lajosné. 

A kiállítás a nagyrécsei kastélyépületben kapott helyet. A tárlatról bővebb beszélgetést Napi Kanizsa című magazinunkban láthatnak nézőink.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.