2009 óta nem volt ilyen komoly jégeső – Letenyén okozta legtöbb kárt az extrém időjárás

facebook megosztás

Diónagyságú jég hullott az égből néhány percig szombaton délután Dél-Zalában. A szupercella leginkább Letenyén, Tornyiszentmiklóson és Becsehelyen okozott problémát.

A szupercella a szlovén-horvát határ térségében, Zalától mintegy 150 kilométerre alakult ki. A legnagyobb károkat a letenyeiek szenvedték el, az internetre feltöltött fényképek tanúsága szerint a jég több helyen is tönkretette az emberek vetését, valamint autószélvédőket és háztetőket is megrongált. Harcz Endre viharvadász, őstermelő elmondta, Becsehelyen már nem kellett ilyen méretű pusztítással szembenézniük, az ő kertészetében nem keletkezett jelentős kár, Zalában azonban 2009 óta nem volt ilyen komoly jégeső.

- Vannak olyan évek, ahol komolyabb jégesők voltak, valamikor kevésbé. Ez attól függ, hogy milyen áramlási rendszerek vannak, mennyire tudnak kialakulni ezek a heves, jégesős zivatarok. Országrészekben is eltérés van, például a múlt évben nagyon komoly szupercellák voltak Somogy-Baranya megyében és az ország egyes részein. Ez nagyon kis területekre koncentrálódik, akit pont elér, ott komoly jég van, mellette egy kilométerre pedig süt a nap és nincs semmi – mondta el Harcz Endre őstermelő. 

jég

Harcz Endre kiemelte, szombaton szerencsének számított, hogy először csak az eső esett, valamint fújt a szél is. Ha ez a két időjárási feltétel nem teljesül, akkor jóval nagyobb lehetett volna a kár mértéke a kertekben.

- Az ágak és a levelek vizesek lettek és gömbölyű jégszemek hullottak és a gömbölyű jégszemek a vizes levelekről lecsúsztak. Az a tapasztalat, hogy óriási szélben hiába megy nagyobb sebességgel a jégszem, ahogy mozognak a falevelek, nehezebben találja el őket a jégszem és arról lecsúszott. Van olyan típusú jégeső, ahol szögletes a jégszem és az hasít – fogalmazott Harcz Endre. 

Az időjárási körülmények leginkább Szlovéniában kedveztek a szupercellának, ott jóval nagyobb jégdarabok hullottak az égből. Harcz Endrével bővebb beszélgetést láthatnak mai Napi Kanizsa című műsorunkban.

K.T.

(Kép: facebook.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.