Vegán egytálétel és rétes
Gyakran feltesszük magunkban a kérdést, hogy mit is főzzünk ma? Így volt ezzel Némethné Lakatos Márta is a minap, de nem gondolkodott sokáig. Amíg megöntözte a konyhaablakban pompázó orchideákat, megszületett a kreatív ötlete is. Egy olyan vegán egytálételt állított össze, amit elkészíthetünk akár ebédre vagy vacsorára. Az összetevők harmóniában vannak egymással. Sütőzacskóban sült egyszerű, laktató, könnyen emészthető étel – ajánlja az elkészítését másoknak is Márti. A ropogós rétest is hasonló elgondolásból sütötte.
Hozzávalók 4 főre:
0,5 kg új fejeskáposzta, 3 db új sárgarépa, 80 dkg újburgonya, 3 db közepes hagyma, 1 db nagyobb kaliforniai paprika, 1 db padlizsán, 3 db közepes alma, 2 dl olívaolaj.
Fűszerek:
5 gerezd fokhagyma, 1 tk só, 1 tk oregánó, 1 tk bors, 1 tk piros őrölt paprika.
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk és összekeverjük a fűszerekkel. Ezután az egészet sütőzacskóba tesszük, és 180 fokon 50 percig sütjük.
Lassan itt a kerti parti, a grillezés időszaka, és ha nemcsak vegán ételt szeretnénk fogyasztani, akkor pluszban az étel mellé lehet kínálni grillezett csirkemellet, kolbászkarikákat vagy tarját is.
A mexikói zöldkörettel töltött rétes hozzávalói:
1 kg mirelit mexikói zöldségkeverék, 1 kávéskanál bors, 1 kk só, 1 kis csokor zöldség zöldje, 5 dl tejföl, 2 db tojás, 5 ek olaj. A réteshez használhatunk 8-12 db-os bolti réteslapokat, vagy gyúrhatunk házi rétest is.
Elkészítése:
A megfűszerezett zöldköretet olívaolajon megpároljuk, lehűtjük és rárakjuk a réteslapokra. A tejfölt, a tojásokat és az olajat összekeverjük és egy részét elterítjük a tészta egész felületén, majd az abrosz segítségével feltekerjük. A maradékot rákenjük a rétes tetejére, végül 180 fokon 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
BAKONYI Erzsébet