Valójában erre költik a magyar családok a Babaváró kölcsönt

facebook megosztás

2024 májusáig a Babaváró kölcsön legnépszerűbb felhasználási módja a lakásvásárlás, illetve az otthonok felújítása és korszerűsítése volt, de a felmérés alapján egyre magasabb arányban fordítják az összeget a gyermek részére történő megtakarítás indítására vagy banki hitel kiváltására is a magyar családok.

Ahogy az ismert, a Babaváró támogatás 2024-ben új feltételekkel és megújult támogatási összeggel tért vissza: a gyermeket tervező házaspárok maximum 20 éves futamidőre szóló, legfeljebb 11 millió forint összegben kérhetik a szabadfelhasználású, kamatmentes kölcsönt – írja közleményében a Duna House.

A legfrissebb adatok szerint az ügyfelek közül volt, aki autóvásárlásra, mások utazásra költötték a kapott összeget, a legnagyobb arányban (81 százalékban) viszont lakásvásárlásra fordították. A hitelfelvevők kisebb része, 8,7 százaléka ingatlanfelújításra, -bővítésre, -korszerűsítésre költötte a kapott támogatást, míg 2 százalékuk a gyermekük részére indítandó megtakarítási céllal folyamodott a kölcsönért. Egy másik népszerű kategória volt még a családoknál a saját banki hitel kiváltása (1,9 százalék), valamint a meglévő hitel részleges előtörlesztése (1,3 százalék) is.

Az igénylések száma egyébként már most meghaladta a tavalyi év ugyanezen időszakát: nagyságrendileg 25 százalékkal többen folyamodtak mostanáig a kölcsönért. Érdekesség még, hogy a tavalyi, 2023-as év első 9 hónapjának adatai alapján is a lakhatás minőségének javítása volt az egyik legnépszerűbb hitelcél az igénylő házaspárok körében.

Forrás: Duna House
Forrás: Duna House

De mit is kell tudni a támogatásról bővebben és mi változott a szabályozásában tavaly óta?

„A maximálisan igényelhető 11 millió forintos összeg új otthon vásárlása esetén önerőnek is kiváló, amelyet a CSOK Plusszal, Falusi CSOK-kal, vagy egyéb állami támogatással kombinálva könnyebben megvalósítható a családok otthonteremtése” – mondta el Fülöp Krisztián, a Credipass magyarországi vezetője.

„A Babaváró támogatást az öt éven belül gyermeket vállaló házaspároknak érdemes igénybe venniük, akár már a várandósság ideje alatt is, hiszen a futamidő végéig járó kamatmentesség a gyermek hitelfelvételt követő öt éven belüli érkezése esetén biztosított. Új szabály idéntől kezdve, hogy a feleség életkora 18 és 30 év közötti lehet, de átmeneti szabályozásként, amennyiben a feleség legalább 12 hetes várandós, akkor 30-41 év közötti életkor esetén is igénybe vehető a hitel 2024. december 31-ig. 2025-től azonban kizárólag a 30 év alatti nők lesznek jogosultak az igénylésre. A kölcsön további előnye az is, hogy az érkező gyermekek után három évre szüneteltethető a törlesztés. Valamint, ha egynél több gyermek születik, a hiteltartozás csökkenthető, a harmadik gyermek esetén pedig a teljes tőketartozás elengedésre kerül, vagyis megszűnik a hitel” – tette hozzá a szakértő.

hirklikk.hu

(Kép: akolcson.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.