Választási kisokos

facebook megosztás

Sokan rutinosan mennek pár évente azon a bizonyos vasárnapon a szavazókörbe. Vannak, akik felveszik az ünneplőruhájukat és úgy indulnak el. Mások munka közben befutnak, de eleget tesznek az úgymond állampolgári kötelezettségüknek. A szabályok viszont szabályok.

Több száz évvel ezelőtt kiváltság volt, hogy az ország sorsáról döntsenek az arra jogosultak. Ma viszont 2024-et írunk és minden arra jogosult 18 év feletti magyar állampolgár dönthet arról, hogy a saját településén kit tart arra méltónak, hogy képviselje az érdekeit. Választás következik június 9-én. A jelöltekre reggel 6-tól este 19-óráig lehet majd szavazni a különböző színnel megjelölt szavazólapokon. Az idei szavazás során ugyanis több szavazólapot is kapunk, így a megyei jogú városok lakói hármat. A szavazókörök 6 órakor nyitnak. A személyazonosság igazolásához szükség van érvényes személyi okmányra, így például a személyi igazolványra, vagy jogosítványra, vagy az útlevélre és a lakcímkártyára. Okmányai érvényességét még mindenki időben ellenőrizze! A fogyatékossággal élők, illetve mozgásukban korlátozottak ugyanúgy, mint az elmúlt évtizedekben, mozgóurnát igényelhetnek.  A mozgóurna még a választás napján is kérhető, az indokot az erre irányuló kérelemnek tartalmaznia kell. A Nemzeti Választási Iroda által korábban minden választópolgár részére postán kiküldött értesítőben került feltüntetésre, hogy hova kell mennie a választópolgárnak szavaznia.

– Az állampolgár, adott esetben a kanizsai állampolgár tájékozódjon, hova kell mennie, melyik szavazókörhöz tartozik. A szavazókörök este 7-kor zárnak.  Arra külön felhívnám a figyelmet, ha valaki szabálytalanságot lát, rögtön jelezze a szavazatszámláló bizottságnak, hiszen kötelező jegyzőkönyvet felvenni – hangsúlyozta Baumgartner Imre, a Helyi Választási Bizottság elnöke. A személyazonosság igazolása után a választói névjegyzéket kell aláírni, majd a lepecsételt szavazólapokat kell kitöltve borítékba, majd azt a szavazatgyűjtő urnába helyezni. A szavazólapot tollal kell kitölteni, két egymást metsző vonallal.

Nagykanizsán négy polgármesterjelöltre és 10 körzet képviselőjelöltjére lehet leadni a voksokat. A 19 órás szavazatzárást követően az eredményekről a késő esti órákban lehet majd tájékozódni.

Vincze Adél

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.