Trianon 104 – Kanizsa is emlékezett

facebook megosztás

A trianoni békeszerződés aláírására emlékezett Nagykanizsa június 4-én. A Nemzeti Összetartozás napján kulturális műsorral és koszorúzással hajtott fejet az önkormányzat a magyar történelem egyik legsötétebb napja előtt.

Magyarország az első világháborúban játszott, vesztes szerepe után, 1920. június 4-én írták alá a trianoni békediktátumot, ami az ország kétharmadának elcsatolását jelentette. Az esemény 104. évfordulóján Balogh László polgármester beszédében József Attila Dunánál című versét idézte, majd az egyén fontossága helyett, a közösségi összetartozást hangsúlyozta.

- Az egyén viadala ül tort a világon. A különcség, a másság, a teljes darabokra hullás, melyet tolerálni kell türelemmel, elfogadni egyetértéssel. Most minden kifejtett gondolat sértés, vélemény kísértés, minden oktatás érzékenyítés. Széttörtünk darabokra, egyéni akaratokra, vágyakra, személyes nézőpontokra, nyafogós nebáncsvirágokra - mondta el Balogh László, Nagykanizsa polgármestere. 

megemlékezés

A megemlékezésen részt vett Simicskó István, volt honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő. A KDNP frakcióvezetője beszédében kiemelte, minden közösséget jellemez az, hogy hogyan emlékeznek vissza a történelem jeles pillanataira, majd felidézte a Nemzeti Összetartozás Napjának létrehozását.

- Mi is hoztunk döntéseket a magyar parlamentben, 2010-ben rögtön az első intézkedéseink között volt az, hogy a trianoni tragédiát, traumát megpróbáljuk felülírni és meghaladni mindezt, természetesen sosem feledve. De felülemelkedni a rossz érzéseken, és inkább az összetartozás irányába ellépve, a határainkon túlra szakadt magyarsággal örök és egybehangzó összetartozást erősítve, az Összetartozás Napjává nyilvánította a magyar országgyűlés június 4-ét - fogalmazott Simicskó István országgyűlési képviselő.

Az emlékezés ágyúszóval, majd a kanizsai önkormányzat, intézmények és civil szervezetek koszorúinak elhelyezésével zárult.

SZ.F.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.