Sok minden okozhat allergiás tüneteket, de a kezelésükhöz tájékozódni kell!

facebook megosztás

Pollenek, gombák és a por is kiválthat allergiás tüneteket, ami főként tavasszal és nyár elején okoz kellemetlenséget. A leggyakoribb szénanáthás tünetek az orrfolyás, a szemviszketés és a tüsszögés, de ebben az időszakban a fényérzékenység is egyre gyakoribb. A szakértők felhívták a figyelmet, az esős időjárás felerősítheti a panaszokat.

A világ lakosságának mintegy 20 százaléka szenved valamilyen allergiától, számuk pedig folyamatosan emelkedik. Lukács Mária gyógyszerész szerint néhány évtizeden belül akár az emberek fele is érintett lehet. A leggyakoribb a náthás tünetekkel járó pollenallergia, amit különféle tablettákkal, szem- és orrcseppekkel lehet kezelni. A szakember hangsúlyozta, az esős idő felerősíti a panaszokat, azonban az érintettek sokat tehetnek azok enyhítése érdekében gyógyszerrel és anélkül is.

– Ezek közül van olyan, ami vényköteles, van olyan, amit meg lehet kapni recept nélkül is. Tájékozódni kell a gyógyszertárban, ott a gyógyszerészek elég kimerítő tájékoztatást tudnak adni allergia tekintetében. Ha pedig arról beszélünk, hogy mit tehet saját magáért az allergiás beteg, mindenképpen ha kint is van, kint tartózkodik a szabadban, akkor amikor hazamegy, le kell venni a ruháit, az a legjobb, rögtön az ajtóban. Ha lehet, akkor rögtön megfürödni, lemosakodni, ha nagyon erős az allergiás tünete, akkor hajat is mosni – mondta el Lukács Mária, a Zala Vármegyei Gyógyszerészeti Kamara elnöke. 

allergia

Az allergia örökölhető, de kialakulhat bármilyen életkorban, akár időseknél is. Hámori Zsolt háziorvos elmondta, a panaszok a februártól, a mogyoró virágzásától, egészen októberig, a parlagfű virágzásának befejezéséig előfordulhatnak. Kiemelte, néhány esetben súlyos tünetekkel is számolni kell.

– A legsúlyosabb formája az anafilaxiás sokk, amikor a hisztamin szaporodása olyan, hogy nemcsak a légzés, hanem a keringés összeomlásához vezet. Ennek nagyon fontos a megelőzése. Akinek ismert ilyen megbetegedése, annak van ilyen azonnali injekciója, aki saját magának be tudja adni ezt az injekciót – tudtuk meg Hámori Zsolt háziorvostól. 

Gyakori tévhit, hogy kalcium fogyasztásával enyhíthetőek az allergiás tünetek. Ennek kapcsán Hámori Zsolt felhívta a figyelmet, hogy az ilyen készítményeknek  sem megelőzésre, sem a kezelésre nincs hatásuk.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.