Rengeteg magyar dőlhet ágynak a következő napokban: kiderült, mi okozhat panaszokat

facebook megosztás

Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélékpollenkoncentrációja országosan közepes, helyenként magas szintetér el. A csalánfélékvirágporának mennyisége országosan közepes, alóroméés az útifűéjellemzően alacsony, esetenként elérheti a közepes szintet - kezdi közleményét a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. 

Mint írják, alacsony koncentrációban jelen van a kenderfélék, a libatopfélék, a gyékény, valamint a sásfélék és az ernyősvirágzatúak pollenje is. A fák közül a bálványfa, a hárs és a szelídgesztenye pollenkoncentrációja országosan alacsony, esetenként elérheti a közepes szintet, továbbá alacsony koncentrációban jelen van még a levegőben a fenyőfélék, a bodza, a ciprus-és tiszafafélék és az olajfapollenje. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően közepes, helyenként magas szintet érhet el.

Magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, s ezek a részecskék kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót váltanak ki a szervezetben.

Az allergiások és az asztmások számára javasoljuk, hogy a vihar ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be.

hellovidek.hu

(kép: Getty Images)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.