Nagyot léphetnek, lehet kanizsai csapat a BEK-ben

facebook megosztás

Szezonzárója alkalmával megtudhattuk, hogy a Tuxera Aquaprofit Nagykanizsai Sakk Klubja első számú együttese a csapatbajnoki Szuperliga elsőség idei elhódítása mellett a nemzetközi porondon is újra megmutatná magát. A kanizsaiak tizenhatodik alkalommal szereztek magyar bajnoki címet, ráadásul zsinórban tizenötödször.

Az ünnepélyes idényzárón, egyben a kanizsaiak díjátadóján a város és a „térség” vezetése is képviseltette magát, a kanizsai sakk egyesület szakmai irányítóin túl persze, és az est pikantériájaként tarthatjuk számon, hogy a szövetség részéről az az alelnök érkezett dr. Flumbort András személyében Nagykanizsára, aki korábban, lévén dél-zalai, hosszú évekig lehetett a sakkcsapat oszlopos tagja. Azóta persze sok víz lefolyt a Principális-csatornán, egy dolog azonban nem változott a Tuxera Aquaprofit NSK háza táján, nevezetesen az, hogy évre-évre bezsebelik a legfelső osztály csapatbajnoki címét. Joggal lehetnek tehát büszkék az immár tizenhatszoros bajnoknál, Nádasi Tamás, a klub elnöke viszont nem csupán a tábláknál űzi a sportágat, de a dél-zalaiak sportdiplomáciája terén is - fejben - bő időintervallumot sakkozik azzal kapcsolatban, miként is lehetne továbbfejleszteni ezt  a sok évtizedes hagyományt, mióta - a nagykanizsaiak történetükben először – az NB I-be feljutottak.

- Roppant büszkék vagyunk természetesen ezúttal is a bajnokságban elhódított bajnoki elsőségünkre – fogalmazott Nádasi. – Tegyük azonban hozzá, évről évre nehezebb elhódítani a címet, illetve talán olyan érzésünk is lehet magunkban időnként, hogy mintha nem „ránk szabnák” a feltételeket, ugyanakkor mi mindig igyekszünk mindezeknek megfelelni. Amint eredményeink is bizonyítják, ezt azért próbáljuk sikerrel megtenni. Nincs azonban megállás, folyamatosan fejlődnünk kell és azon vagyunk, hogy ez sikerüljön is.

S ha már a fejlődés és az ehhez köthető újabb lépcsőfok, az NSK embere erre is kitért.

- Hosszú idő után úgy tűnik, csapatunk ismét megmutathatja magát nemzetközi porondon, hiszen a sakkozók BEK-jének nevezett (hivatalosan angolul European Chess Club Cup-nak, vagyis az Európai Sakk Klubok Kupájának elkeresztelt versengés) sorozatban is indulnánk az ősz folyamán, melyet a bosznia-hercegovinai Banja Luka városában rendezhetnek meg. Aztán nem szóltunk még a sakk olimpiáról sem, melyre egyesületünk is adhat játékost, mind a férfi, mind a női magyar válogatott keretébe. Aztán ott lesz még az újonnan rajtoló hazai pontvadászat is, így aligha unatkozunk tehát sokat az év további hónapjai során sem.

A „sakk BEK”-re annyiban érdemes kitérnünk, hogy listáján olyan korábbi győzteseket is találhatunk, mint a Partizan Beograd, a CSZKA Moszkva, vagy éppen a Bayern München. Nem kérdés tehát, az európai porond valódi vonzerővel bír, s ez még akkor is igaz, ha tudjuk, nem kevés anyagi ráfordítást igényel. A nagykanizsaiak mindenesetre 2007, vagyis első magyar bajnoki címük után ismét kilépnek a nemzetközi színtérre (anno ráadásul nem vallottak szégyent, hiszen az előkelő 10. helyen végeztek, s annak idején, böngészve az indulók listáját, olyan klubokat is ott találtunk a mezőnyben, mint a bosnyák Zeljeznicar Sarajevo, vagy a török Besiktas).

Egy szinten túl, az iménti gondolatmenethez csatlakozva, nincs amúgy sem más hátra a fejlődés során, mint az európai porondon is a klub megmutatása. Alighanem erre az egyik főszponzor vezetőjének, Szakacsits Szabolcsnak is rímelnek a szavai, aki részletesen ecsetelte, miként is lehet egy sportklubot fenntartani, fejleszteni, a globális sportvilágban egyáltalán elhelyezni. Korántsem egyszerű ráadásul egy - s legyen szó bármilyen porondról is – úgymond márkát üzemeltetni. Ebben természetesen benne foglaltatnak azon minőségi produkciók is, amiket a játékosok beletettek egyéni szinten, vagy a háttérstáb, akik például minden játékos érkezését „lenavigálják” az egyes fordulókat megelőzően. Ugyan hajlamosak néhányan legyinteni a sakk sportágára, azt nem lehet elvitatni, hogy Nagykanizsán olyan színtéren hoznak eredményeket, bajnoki címeket évről évre, melyek megteremtették tehát ismét az alapot ahhoz, hogy európai (bajnok)csapatok versengésében is ott lehessenek a rajtvonalon, esetükben a sakktábláknál.

P.L.

(Fotó: Polgár László)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.