Még vannak plakátok, az új testület pedig a fellebbezési döntésre vár

facebook megosztás

Még van idejük a pártoknak és a jelölteknek arra, hogy eltávolítsák a közterületre kihelyezett plakátjaikat. A törvény értelmében a választás napjától számított 30 napon belül, tehát július 9-én 16 óráig kell teljesíteni a kötelességüket.

A választási plakátokkal kapcsolatos törvényi előírásokat Baumgartner Imre, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette. Mint fogalmazott: a plakátok eltávolításáról annak kell gondoskodni, aki kihelyezte, illetve annak, akinek az érdekében kihelyezték.

- Amennyiben a plakátok nem kerülnek eltávolításra, úgy a helyi önkormányzat intézkedhet annak eltávolításáról. És kötelezheti, illetőleg kötelezni is fogja a plakátokat kihelyező szerveket vagy szervezeteket az eltávolítás költségeinek megfizetésére – árulta el Baumgartner Imre.

plakát

A választási időszakban plakátrongálással kapcsolatos kifogások nem érkeztek a bizottsághoz, viszont egyéb ügyekben kaptak bejelentéseket. Mint arról mi is beszámoltunk, ÉVE-frakció sérelmezte azt, hogy illetéktelen személyek olyan szórólapokat dobtak be postaládákba, amelyek visszaéléssel vádoltak több helyi, kormányellenzéki politikust.

- Ezeket elbíráltuk, megállapítottunk jogsértéseket. Felelősöket nem találtunk, bírságot nem tudtunk alkalmazni velünk szemben, mert ugye ennek megvannak a törvényi előírásai, hogy kivel szemben lehet. Ezek jogerősek is lettek, mert nem fellebbezték meg, nem éltek jogorvoslattal – fogalmazott a Helyi Választási Bizottság elnöke.

Baumgartner Imre emlékeztetett: a hét elején a megválasztott polgármester és a nemzetiségi önkormányzatok képviselői átvehették megbízóleveleiket. Nagykanizsa önkormányzati képviselőinek erre még várni kell egy fellebbezés miatt, ami a Területi Választási Bizottsághoz érkezett. Az ugyan el lett utasítva, de a jogorvoslati határidő ez ügyben még nem telt le, ennek értelmében a fellebbező akár a Kúriához, majd azt követően az Alkotmánybírósághoz is fordulhat.

V.A.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.