Lisztharmat, peronoszpóra és feketerothadás – bőven okoz problémát a sok eső a szőlőültetvényekben

facebook megosztás

Az esős és fülledt meleg napok váltakozása idén is kihívás elé állítja a mezőgazdaságban dolgozókat – az időjárás kifejezetten nagy problémát jelent a szőlőültetvényekben. A lisztharmat és a peronoszpóra mellett a feketerothadással küzdenek leginkább a gazdák. A cserfői Antal Pincészet borásza, Nagy Lajos mutatta meg az ültetvényén, hogy jelenleg, a szőlővirágzás idején milyen problémákkal kell megküzdeniük a gazdálkodóknak. A szakember úgy fogalmazott: az idővel kell versenyt futni a szőlősgazdáknak ebben a párás időszakban.

–  Most ebben az időszakban a gombás betegségek, peronoszpóra, lisztharmat, feketerothadás, aztán párosul hozzá más is, tehát vannak itt apró-cseprő dolgok, amire figyelnünk kell és megpróbáljuk őket kezelni – mondta el Nagy Lajos borász.

Tavaly Nagy Lajos a fertőzések miatt csupán a töredékét tudta leszüretelni a termésnek, idén viszont másként közelíti meg a problémát.

– Egy kicsit besűrítettük a permetezések számát, amit nem szeretek, de kénytelek vagyunk. Mivel hasonló időszak van, mint a tavalyi. Sok az eső, sok a pára, a csapadék és ez a gombáknak nagyon jó fertőzési lehetőség – tette hozzá Nagy Lajos.

A legkényesebb időszakban, azaz a virágzás végén vannak már az ültetvények. A tapasztalatok és a szakemberek szerint ilyenkor az odafigyelésen van a hangsúly, hiszen ha valaki magára hagyja a birtokát, akár csak egy-két hétre is, búcsút mondhat a termésnek.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.