Lesz szúnyoggyérítés Nagykanizsán, csak még nem tudni pontosan mikor

facebook megosztás

Számos megkeresést kapott a nézőktől és olvasóktól a Kanizsa Médiaház szerkesztősége a szúnyoggyérítéssel kapcsolatban, a művelet pontos időpontja azonban jelenleg még ismeretlen. A vérszívók jelenléte egyre intenzívebb, ami valószínűleg a sok csapadék és a meleg időjárás váltakozásának, valamint a környékünkön kiöntött folyóknak, patakoknak köszönhető.

Március elejétől kezdve országszerte - így Zala vármegyében is – rovarbiológusok elemzik a szúnyoghelyzetet, vagyis megnézik, hogy a vizekben fejlődő szúnyoglárváknak mekkora a létszáma, és a kifejlett szúnyogoknak mekkora a jelenléte. Május végén a folyókon levonuló árhullám és az egymást követő felhőszakadások miatt mindenhol lehet kezdődő szúnyog-ártalomról beszélni – mondta el a Híradó kérdésére Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

- Rengeteg új, olyan ideális vízfelület jött létre, ahol a kis vérszívók ki tudnak fejlődni. Eddig Zala vármegyében május 27-én nyolc településen, 28-án pedig két településen volt kémiai szúnyoggyérítés, összesen 2500 hektáron. A jövő héten, június 17-e és 23-a között 18 Zala vármegyei településen lesz szúnyoggyérítés – tudtuk meg Mukics Dánieltől. 

szúnyog

Elsősorban a vármegye déli területein lesz földi, kémiai szúnyoggyérítés, a pontos időpontokat és helyszíneket a katasztrófavédelem weboldalán hétfőn teszik közzé. Előreláthatólag, az elmondott időponthoz képest egy héttel éri el Nagykanizsát is a tevékenység. Mukics Dániel hangsúlyozta: a változékony időjárás miatt jelenleg még egy, vagy két héttel sem tudják előre tervezni a szúnyoggyérítést.

- Nagyon sok szúnyog faj nem a tavak és folyók mentén fejlődik, hanem kifejezetten emberközeli életmódot folytat. Tehát a ház körül fejlődnek ki. Különösen az inváziós szúnyogfajok, például az ázsiai tigris szúnyog is ilyen. Nagyon sok embert is támadó szúnyog fajnak az élettere egészen kicsi, néhány száz méter. Tehát, ha az otthonunk közelében nagyon sok a szúnyog, jó eséllyel a kertünk környékén fejlődtek ki – fogalmazott a szóvivő. 

Jótanácsként Mukics Dániel hozzátette: az esős időjárásban érdemes arra odafigyelni, hogy a ház körüli pangó vizeket számoljuk fel, az itatókat, esővíz-gyűjtő tartályokat le kell fedni, a felesleges vizeket pedig ki kell önteni – így tudjuk megelőzni a vérszívók szaporulását.

V.A.

(Kép: pixabay.com)

 

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.