Kerek évfordulót ünnepel a szepetneki olvasótábor

facebook megosztás

A Német Nemzetiségi Hagyományőrző Olvasótábor harmincéves jubileumi műsorát rendezte meg a szepetneki nemzetiségi önkormányzat szerda délután. A Királyi Pál Általános Iskolában tartott programra szervezők a jelenlegi és a korábbi táborozókat és hozzátartozóikat egyaránt várták.

1994-ben alakult meg a szepetneki német önkormányzat, amely egy évvel később hívta életre az olvasótábort. A gyerekeknek szóló programot azóta minden évben le tudták bonyolítani és évről évre nagyobb népszerűségnek örvend. Unger Ilona, a helyi és a Zala vármegyei nemzetiségi önkormányzat vezetője kiemelte, a táborban egyre több korábbi általános iskolás vesz részt. Emellett több generáció számára is közös pontot jelent ez a program és sokan vannak, akik gyermekkori élményeik hatására küldik el gyermeküket táborozni..

- Azok, akik szülők voltak, ők nagyszülők ma már, akik pedig akkor diákok voltak, ma már szülők. Ők teljes egészében számítanak rá, tudják azt, hogy az iskola végével egy hét jön, ami a német táboré. Azt, hogy mennyire nagyon népszerű, azt jól jelzi, hogy minden egyes táborunkban 45-50 gyermek van – mondta el Unger Ilona, a Szepetneki Német Önkormányzat elnöke. 

tábor

Kocsis Andrea a Királyi Pál Általános Iskola igazgatójaként ötödik éve vesz részt a szervezésben. Az intézményvezető hangsúlyozta, az olvasótábor számít a legnagyobb rendezvényüknek, ám más eseményekkel is igyekeznek ápolni a német nyelvi örökségüket.

- Minden évben ősszel hagyományőrző napot tartunk a gyerekeknek, ahol játékos nyelvi versenyeken, vetélkedőkön vesznek részt. Azon a héten zárógálaműsort tartunk, ahol a gyerekek játékos nyelvi produkciókat, dalokat illetve színdarabokat adnak elő. Emellett télen az adventi koszorúéneklés tekintetében ugyancsak szerepelnek a gyerekek, tavasszal pedig – új programként – meghirdettük a német versmondóversenyünket - fogalmazott Kocsis Andrea.

A tábor során a résztvevők verseket és népdalokat tanulnak, kézműves foglalkozáson vesznek részt, de sportolási lehetőség is adódik számukra. Matola Dóra elsős kora óta jár vissza a táborba a változatos programok miatt.

- Tavaly nagyon-nagyon sok érdekes program volt, népi játszótér, népi játékok. A kirándulás is jó volt, illetve voltak kreatív programok – tudtuk meg Matola Dórától, a Királyi Pál Általános Iskola tanulójától. 

A táborozók idén Zircre és Nagyvázsonyra is elutaznak a program részeként. A jubileumi ünnepség a résztvevő diákok műsorával zárult.

K.T.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Német nemzetiségi ünnep - Szepetnek

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.