Gólyafiókákat mentettek Kiskanizsán

facebook megosztás

Gólyafiókákat mentettek hétfőn délután a kiskanizsai Őrtorony utcában. Egy bekamerázott fészeknél vették észre a problémát, hogy a pár egyike napokkal ezelőtt eltűnt, nem tért vissza, a fiókák mellől pedig a másik madár nem mozdul, így a kicsik nem jutottak élelemhez, egyikük el is pusztult. Kettőt azonban sikerült megmenteni az összefogásnak köszönhetően.

Hétfőn kapta az értesítést a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, mi szerint probléma lehet egy szaporulattal a kiskanizsai városrészben. A kamerát a hatóság eddig nem ismerte, de közös összefogással, az áramszolgáltató és a katasztrófavédelem közreműködésével, mindent megtettek azért, hogy az életben maradt két fiókát megmentsék.

gólya

- Szokatlanul kicsik. A többi gólyafészekben, amit figyelünk rendszeresen, már jóval fejlettebb állapotban vannak a fiókák. Ezek még egész fejletlenek, talán egy-két hetesek lehetnek. Itt valami már korábban is történhetett, hogy későn álltak neki a fészkelésnek – tudtuk meg Lőkkös Andortól, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őrétől. 

A kiskanizsaiak figyelik és óvják a „magyar nép kedves madarát” – erről Híradónk is több alkalommal beszámolt. Az Őrtorony utcában lévő fészket tavaly építették a gólyák, és második alkalommal foglalta el a fiatal pár. Mint azt Hohl László, a kamerát telepítő bútoripari vállalkozó elmondta: fia kezdeményezése nyomán kamerázták be a fészket. A madarak érkezése és költése országosan sok virtuális látogatót vonzott, így kaptak értesítést arról is, hogy valami probléma adódott a fészekben.

gólya

- Visszanéztem a kamerát, és tényleg a gólyának a párja, szerintem a hím utoljára elsején volt itt és távozott. Azóta a tojó csak várt, várt és várt, nem volt ennivaló, de ő nem tágított. Látszott, hogy éheznek. Egy kis gólya már el is pusztult, azt kidobták. Meg volt bent egy olyan tojás is… hát ami már nem volt jó. Úgyhogy szóltunk az illetékeseknek – mondta el Hohl László, a Kanizsa Bútor ügyvezetője. 

A helyiek, az utcabéliek próbálták eleséggel is ellátni a fiókáival magára maradt Őrtorony utcai gólyát, aki azonban nem mozdult a helyéről. A szakemberek szerint a viharos időjárás megtépázza az állományt, de reménykednek abban, hogy a mentés sikeres lesz. A fiókák a madármentő állomásra kerülnek.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.