Fiatal szobrász-tanoncok kiállítása látható a HSMK-ban

facebook megosztás

Ifjú szobrász-tanoncok kiállítása nyílt meg hétfőn a Hevesi Sándor Művelődési Központban. Babati Csaba művésztanár szakköre két éve működik, a jelenlegi tárlat a felső tagozatos diákok munkáit vonultatja fel.

A szakkör már a kezdetekkor is azt a célt szolgálta, hogy a gyerekek megismerjenek anyagokat, eljárásokat, és ennek megfelelően a saját kreativitásukkal, ügyességükkel tudnak létrehozni minőségi munkákat – mondta el a fiatalok mentora, Babati Csaba.

szobrászat

- Megjelenik itt a portré, megjelennek állatszobrok, megjelennek különböző anyagok. A második évfolyamon már kilépünk az alapanyagokból, tehát az agyag és a gipsz világából. Megjelenik a fa, megjelenik a fém és ennek speciális használata. Tehát nem faszobrokra kell gondolni, – amelynek egy-egy szobor megalkotása is hosszabb időt venne igénybe – tehát, itt még nem tartunk, ez a faragás témaköréhez tartozik, amit egyelőre gipsszel végeznek, az öntési eljárásokat is gipsszel végzik – árulta el Babati Csaba szakkörvezető. 

Nem szobrász kiállításról van szó, hanem tanítványok bemutatkozásáról. A világot megismerő, annak szervezetét, mélységét, anyagait, eszközeit megismerő fiatalok munkái lettek kiállítva – mondta el méltatásában Lehota M. János esztéta.

szobrászat

- Nekem Leonardo da Vinci és a középkori céhes világ jut eszembe erről. Van egy mester, aki dolgozik és nem arra készteti a gyerekeket, hogy kész termékeket gyártsanak, mint a gyárban. Hanem arra, hogy megismerjék a környezetüket. Hogy az agyag meddig bírja, hogy gyúrható. Hogy építhető fel? Milyen térhálós szerkezetek vannak, amik elbírják azokat a léptékeket. És ha ők ezeket megtanulják, ha érzékelik a korlátait, az előnyeit, az egyediségét az anyagnak, ez beépül az ő teljes tudatukba, kezükbe, tapasztalatukba - fogalmazott Lehota M. János esztéta. 

A szakkör iránt egyre nagyobb az érdeklődés, középiskolások, felnőttek is szeretnék elsajátítani a szobrászat alapjait, egyúttal kibontakoztatni a tehetségüket.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.