Értékeljünk – Fodor Csaba és Horváth Jácint

facebook megosztás

A vége felé közeledik a 2019-2024-es önkormányzati ciklus. A Kanizsa Médiaház az elmúlt időszak értékelésére kéri a képviselő-testület tagjait. Minden városatyának lehetőséget adunk arra, hogy ugyanazokra a kérdésekre ugyanakkora terjedelemben reagáljanak.

Kérdéseink a következők:

1. A munkája során mire a legbüszkébb az eltelt 5 évben?

2. Mit sajnál, hogy nem sikerült elérnie?

3. Hogyan értékeli az önkormányzat munkáját?

Levelünkre Balogh László polgármestertől nem kaptunk visszajelzést. Az alábbiakban Fodor Csaba és Horváth Jácint képviselők válaszait közöljük.

Fodor Csaba (Éljen VárosuNK! Egyesület – DK – JOBBIK – MSZP – LMP – MOMENTUM), az ÉVE frakcióvezetője

1. Több mindenre büszke vagyok, de arra mindenképpen, hogy az egy fős közgyűlési többségünket meg tudtuk őrizni, és ez a frakció minden tagjának sikere. Ennek megfelelően minden fideszes ármánykodás ellenére meg tudtuk őrizni a város működőképességét, melyhez nagy mértékben hozzájárultak az önkormányzati cégek rátermett vezetői, és kiváló munkatársaik. Büszke vagyok arra is, hogy kiváló munkakapcsolatot sikerült kialakítani a polgármesteri hivatal dolgozóival, így könnyebben tudtuk végrehajtani elképzeléseinket, fejlesztéseket, beruházásokat. Sok mindent meg tudtunk valósítani, csak felsorolásként: az ún. 19-es udvar rendbetétele, közvilágítás, parkolóépítések, útjavítások, körforgalmak, ipari park bővítés, jelentős víziközmű beruházások, stb. Büszke vagyok arra, hogy választókerületemben sikerült enyhíteni a parkolási gondokat, sikerült új gyalogjárdákat kiépíteni, új játszótér létesült, meglévő járdákat felújítottunk, újabb utcabútorokat, padokat helyeztünk ki.

2. Sajnos nem sikerült mindent megvalósítani, de bízunk abban, hogy a választóktól ismét megkapjuk a bizalmat a többséghez és a polgármesterhez is. Akkor sokkal több lehetőségünk lesz a terveink megvalósítására. Folyamatban van, de még nem készült el a Kórház utcai parkoló, mely jelentősen enyhíteni fogja a kórházi parkolási gondokat. A polgármester és a Fidesz akadékoskodása miatt késik a Hevesi-Rózsa körforgalom, de megvalósul. A fideszes képviselők és a polgármester miatt nem sikerült egy normálisabban működő közgyűlést megvalósítani. Egyeseket közülük, mint a Szabó Szilárd frakcióvezetőt nem tudtuk rábírni, hogy legalább az előterjesztéseket olvassák el és így szóljanak hozzá. Nem sikerült megvalósítani több utca (Tripammer, Pivári) felújítását, de most már látjuk, hogy a jövőben meg tudjuk valósítani terveinket.

3. A legnagyobb probléma az volt, hogy a polgármesterrel minden erőfeszítésünk ellenére sem sikerült normális munkakapcsolatot kialakítani, mert neki Cseresnyés Péter volt az első, és nem a város. Mindent akadályozott, papírokat „eldugott”, csak késleltethesse egy adott beruházás megvalósítását. Ebben a magatartásában segítette Cseresnyés hűséges híve, Cseresnyés Péter által mellé rakott személyi titkára, Bata Hajnalka. Az önkormányzat felemásként működött. Volt egy frakció, a miénk, akinek fontos a város fejlődése és volt a Fidesz-frakció, akinek egy volt fontos, „hogy ne történjen semmi, mert akkor lehet azt mondani, hogy az ÉVE nem csinált semmit”. Ez nem jött be. Szerencsére.

Horváth Jácint (Éljen VárosuNK! Egyesület – DK – JOBBIK – MSZP – LMP – MOMENTUM), az ÉVE frakcióvezető-helyettese

1. Az elmúlt 5 évben számos területen sikerült előrelépni a körzetben, melyek közül az egyik csomag a buszközlekedés terén látható. Már megállnak a Budapest felé induló buszok a Keleti városrészben, van ismét közvetlen vasútállomási összeköttetés a budapesti vonatokhoz és megújult a Városkapu körúti autóbusz-végállomás. Itt egy gyalogátkelőhelyet is kialakítottunk. Javítottunk a parkolók burkolatán és megtervezésre, engedélyezésre került egy új parkoló építése a Zemplén Győző utcában, amit idén szeretnénk megépíteni is. Műfüves burkolatot kapott az egyik focipálya. Több helyen padok, utcabútorok kerültek kihelyezésre. Megterveztük, engedélyeztettük a Rózsa-Hevesi utcai körforgalmat, a gyalogátkelőhelyet a Városkapu körúton a Munkás utcánál és a Kazanlak körút – Rózsa utca sarkán. Ezeket idén szintén megvalósítjuk.

2. Egy képviselő sohasem lehet elégedett, hiszen folyamatosan jönnek megoldandó problémák, javítandó dolgok. A járdáinkra és az útjainkra mindenképpen több figyelmet és forrást kell fordítani. Parkolók bővítése szinte már mindenhol csak a zöldterületek kárára lehetséges, és itt számos ellenérdek ütközik, hiszen a lakók egy része így vagy úgy, nem lesz elégedett. Ha kevés a parkoló, azért, ha kevesebb lesz a zöldterület, azért.

3. Nagyon vegyes érzések kavarognak bennem, ha az elmúlt négy és fél évre gondolok vissza, és emellett egy különös időszak is előttünk van, hiszen szeptember végéig még a jelenlegi felállásban kell együtt dolgozni, a választás eredményétől függetlenül. Ugyanakkor kifejezetten büszke vagyok arra, hogy egységben, a pártpolitikát félretéve tudott frakciónk dolgozni. Előtérbe tudtuk helyezni a város érdekeit akár a víziközmű-vagyon város tulajdonában tartása, akár a reklámgazdai jogok visszavétele kapcsán. Számos fejlesztést is meg tudtunk valósítani a kormányzati elvonások és polgármesteri akadályozások ellenére. Még sikeresebbek lehettünk volna, ha a polgármester is frakciónkból került volna ki. A következő ciklusban befejezhetjük azt, amit 2019-ben elkezdtünk és megalapozhatjuk közösen a nyugodt építkezést.

BAKONYI Erzsébet

 

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.