Bővülnek a lehetőségei, ha a nyugdíjkorhatár után is vállal munkát

facebook megosztás

Aki a nyugdíjkorhatár betöltése után is tovább dolgozna, így kaphatja a lehető legkedvezőbb nyugdíjat.

Teljes jogú öregségi nyugdíjat fő szabályként az kaphat, aki betöltötte a 65. évét (illetve a nők közül az, aki ugyan nem töltötte be a 65. életévét, de van 40 év jogosultsági ideje), vannak azonban, akik miután betöltötték a korhatárt, utána is tovább dolgoznának, akár teljes munkaidőben is. Ebben az esetben több okból is magasabb lehet a nyugdíja, amikor majd kéri a nyugdíjazását – a hosszabb szolgálati idő (nyugdíjszorzó), és az időközben elért kereset, a valorizációs szorzó emelkedése is magasabb nyugdíjhoz vezethet – írja az ado.hu.

Viszont ha már a korhatár betöltésekor kérte a nyugdíja folyósítását, akkor további keresőtevékenységgel sem növelheti a nyugdíj összegét (mert már nem vonnak a nyugdíjasok keresetéből tb-járulékot), viszont évente emelkedik a juttatása az infláció mértékével.

Más lehet tehát a nyugdíj összege, ha rögtön a korhatár betöltésekor állapítják meg, vagy ha csak utána, akár évekkel később.

Aki nem kérte rögtön a nyugdíjazását, az még meggondolhatja magát, és visszamenőlegesen fél évre kérheti utólag is a nyugdíjmegállapítást.

Ezenkívül a nyugdíj folyósítás nélküli megállapítását fő szabályként az kérheti, aki betöltötte a korhatárt, és legalább 20 év szolgálati ideje van. Előnye lehet, hogy így további szolgálati időt lehet szerezni, hiszen a nyugdíjat nem folyósítják, így nem számít nyugdíjasnak az illető (vonják a keresetéből a tb-járulékot). Továbbá aki a korhatár betöltése után is tovább dolgozik, legalább 365 naptári napra szolgálati időt szerez, és ez alatt az idő alatt nem kéri a nyugdíj folyósítását, az további szolgálati időt szerezhet, és a tényleges nyugdíjba vonuláskor kiválaszthatja, melyik nyugdíj kedvezőbb neki,

  • a korhatár betöltésére kiszámított, éves nyugdíjemelésekkel növelt nyugdíj vagy
  • a tényleges nyugdíjba vonuláskor kiszámított összegű nyugdíj.

Így senkit nem érhet veszteség a későbbi tényleges nyugdíjba vonulás miatt, mert a nyugdíj összege legalább akkora lesz, mint amennyi a korhatár elérésekor lett volna, de ha a későbbi időpontban megállapítható nyugdíj ennél magasabb lenne, akkor azt folyósítják neki.

infostart.hu

(Kép: Getty Images)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.