Berobbant a nyár, de valaki inkább ki sem mozdul a hőségben

facebook megosztás

Harmadfokú hőségriasztást adtak ki az ország teljes területére, ami egészen szombatig lesz érvényben. A hőmérsékleti maximumok már kedden meghaladták a 30 fokot, de szerdától a legmelegebb órákban akár 37 fok is előfordulhat. A megkérdezett kanizsaiak szerint a hirtelen felmelegedés még az egészséges szervezetet is megviseli.

Néhány napja még a 25 fokot sem érte el a hőmérséklet, mától azonban harmadfokú hőségriasztás van érvényben az országban. A stábunknak nyilatkozó helyiek számos praktikát felsoroltak, amivel könnyebben el lehet viselni a hőséget, de van, aki szerint ebben a melegben azok sem jelentenek megoldást. Horváth Balázsné főként csak a reggeli és a késő délutáni órákban mozdul ki, hiszen mint mondta, magas vérnyomása miatt vigyáznia kell magára.

– Mindenki maga tudja és maga érzi, szerintem ezt mindenkinek magának tudnia kellene, meg a család segítségével, hogy mikor, meddig, hová és merre menjen és nem kiengedni. Én magam megoldom, de azért a lányom mindig odafigyel, tehát hogyha nagy meleg van, akkor mondja is. Ők például pénteken elmennek a Balatonra, de én nem is megyek velük. Ott is hiába megyek a fa alá, ott is ugyanolyan meleg van, tehát én kerülöm az ilyen dolgokat – árulta el Horváth Balázsné. 

kút

Van, aki úgy érzi, a mostani meleg még elfogadható, de Csöndör Győzőné szerint a nagyobb hőség már őt is megviselné. Elmondta, van olyan betegsége, ami miatt oda kell figyelnie.

– Nem jó, nagyon rossz hatással van ez szerintem a keringésre, meg ezeket a betegségeket fölgyorsítja. Sok ember panaszkodik ezzel kapcsolatban – fogalmazott Csöndör Győzőné. 

A többség csak a reggeli órákban tartja elviselhetőnek a hőséget, de akkor is inkább az árnyékos helyeket választják.

– Most kijöttem ide a térre, mert nem messze lakom innen, addig amíg egy kicsit mozog a levegő, kicsit hűs van. Aztán a szobába bezárkózom, rádió, tévé, keresztrejtvény, aztán elmegy a nap – mondta el Kozma Vilmosné. 

Ahogy azt a megkérdezettek is elmondták, az időseket terheli meg leginkább a hőség, azonban sokak szerint a hirtelen felmelegedés még az egészséges fiatalokat is megviseli. A beszélgetésekből bővebb összeállítást láthatnak Megkérdeztük című műsorunk szombati adásában.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.