Bemutatkoznak a polgármesterjelöltek

facebook megosztás

Választási számunkban minden polgármesterjelöltnek féloldalnyi terjedelmet biztosítottunk. Ezzel volt, aki részben, volt, aki teljesen, és olyan is, aki egyáltalán nem élt. A szavazólapon az alábbi sorrendben szerepelnek majd az indulók: 1-es Horváth Jácint, 2-es Vig Attila, 3-as Hokker Tibor, 4-es Balogh László. Ezek alapján, jöjjenek a bemutatkozások.

Horváth Jácint (ÉVE, DK, Jobbik, LMP – Zöldek, Momentum, MSZP)

Korábban említettük, teljes egyetértésben, ellenszavazat nélkül döntött úgy a kormányellenzéki egyesület, hogy Horváth Jácint lesz a polgármesterjelöltje. Horváth 2014 októberében az Együtt-DK közös listájáról lett a kanizsai közgyűlés tagja. A 2019-es választásokon megnyerte a 7-es körzetet, valamint az ÉVE frakcióvezető-helyettesi pozícióját is ő látta el. Civil hivatása szerint mérnök-közgazdász, 25 éve pályázati, fejlesztési szakemberként dolgozik. Mint mondta, politikai karrierjét tekintve arra is büszke, hogy már 10 éve szerepet vállal az Európai Unió Régiók Bizottságában.

A programjáról a következőket nyilatkozta: „Polgármesteri programom egyik legfontosabb eleme a város gazdaságfejlesztésének új alapokra helyezése. Ígéretekből hallottunk már eleget, például vagongyárról, körforgásos gazdaságra épülő tudományos és innovációs parkról, kínai befektetőkről. Sajnos ezek egyike sem lépett azóta a megvalósulás útjára, ugyanakkor két éve a NER-hez közel álló üzleti körökhöz került Tungsram is csődbe jutott, és több száz kanizsai család megélhetése vált bizonytalanná. Nem tudjuk, hogy az elmúlt 18 évben a fideszes polgármesterek miként tárgyaltak a hozzájuk forduló befektetőkkel, de az eredményét látjuk. Illetve nem látjuk, mert nincs. Itt az ideje ezen változtatni! Megkezdtük azon fejlesztések tervezését, amelyek a város számára rendelkezésre álló Európai Uniós forrásokra vonatkoznak. Megvalósult már a Platán és Teleki utcák alatti régi ivóvízhálózat cseréje. Az újonnan előkészítés alatt álló fejlesztések között olyanok is megtalálhatóak, mint a Tripammer és Balaton utcák felújítása, a Magyar utca rekonstrukciójának megkezdése, a Sétakert további fejlesztése. Folytatjuk a belváros megújítását a Vasemberház - Zsinagóga tömbrésszel. Új járdafelújítási programot indítunk. Tovább javítjuk a közlekedésbiztonságot a városban, e téren az elmúlt években jelentős előrelépések történtek a telepített okoszebrákkal, új gyalogátkelőhelyekkel, trafiboxokkal. Megkezdtük a leginkább problémás lakótelepek környezetében új parkolók tervezését, amelyek megvalósítása megtörténhet a következő 1-2 évben. Emellett folyamatosan javítjuk a kórház környékén a közlekedési, várakozási lehetőségeket. Folytatjuk a bérlakás-felújítási programot, aminek részeként számos lakás felújításra és kiadásra került. Újabb, egykori honvédségi használatra átadott lakásokat is be tudtunk vonni a helyi bérlakásrendszerbe. Minden eddiginél nagyobb támogatást nyújtunk sportcélokra és a nagyobb csapataink mérkőzései is élőben láthatóak a helyi médián keresztül. Jelentős újítások történtek az önkormányzati nyilvánosság tekintetében is. Élőben követhetik és bármikor visszanézhetik a közgyűléseket, a legtöbb beszerzési döntés nyilvánosságát biztosítottuk.”

Vig Attila (független)

A független jelölt 1966-ban született Nagykanizsán, leginkább üzletemberként, festőművészként sokan ismerhetik a környékén. Tanulmányait a Polai János Ipari Szakmunkásképzőben végezte és tanult a Színház és Színművészeti Főiskola prózai szakán. A kampányba ő is teljes mellszélességgel beleállt, a közösségi oldalára gyakorlatilag naponta töltött fel újabb videókat, más-más témában. Így előterébe kerültek nála a Kanizsára érkező vendégmunkások, de a ligetvárosi aszfaltozás is felkerült a világhálóra, valamint a nyugdíjasok is kirándultak az általa finanszírozott busszal, s próbajáratot is indított a Szentgyörgyvári hegyre. Vig a Miklósfát, Ligetvárost és a MAORT-telepet érintő 8-as körzetben képviselőjelöltként is indul. A programja kapcsán a következő tájékoztatást adta lapunknak: „Indulásom oka, hogy Nagykanizsa 15 éven át visszafejlődött, a fiataljaink elvándoroltak, a stratégái lehetőségeinket elpotyázták. Például 2018-ban, a jelenleg is pozícióban lévő, Horváth Jácint elutasította a termálvíz hasznosításának a lehetőségét. Megítélésem szerint a többi polgármesterjelölt eddigi tevékenységének köszönhetően nem volt várható a városban gyökeres változás. Arra kérnék most mindenkit, hogy ne a plakátokra, a fizetett hirdetésekre hagyatkozzanak, hogy nézzenek körül a családjukban, szomszédságukban és ítéljék meg saját maguk alapján, hogy milyen volt ez a 15 esztendő, ítéljék meg, hogy azt kapták-e, amit szerettek volna. Betartották-e az ígéreteket. Úgy gondolják, hogy ma jobban élnek, könnyebben élnek és azt kapták, amit ígértek? Akkor szavazzanak a változatlanságra. Ha pedig úgy látják, hogy ez nem történt meg, jobban akarnak élni, akkor pedig tisztelettel kérem önöket, szavazzanak a változásra. Szavazzanak rám. Kanizsa újra legyen nagy!”  

Hokker Tibor (Mi Hazánk)

Ő Budapesten született 1960-ban, sokáig a műszaki pályán dolgozott, műszerészként. Korábban a Jobbikkal szimpatizált, de kezdetben nem gondolkodott azon, hogy politikai pályára lép. Aztán az ország és a világ történései arra ösztökélték, hogy valamit tegyen, és erre a Mi Hazánk pártját látja a legjobbnak. Negyedik éve él Zalában, vármegyénkbe eleinte a munka hozta, hiszen párjával egy panziót vezetett Kehidakustányban. Saját bemutatkozása szerint „percig meg nem bánta, hogy elhagyta az egyre élhetetlenebb fővárost”. Ezt követően Zalacsányban vett egy házat, majd onnan költözött Tótszentmártonba, ahol jelenleg is él. A radikális párt kapcsán pár hete volt országos hír, hogy a korábbi nagykanizsai elnökük, Kötő Gyula is benne volt abban a „szkíta csapatban”, amely fegyveres hatalomátvételre készült. Ugyanakkor Hokker Tibor elmondta, az aláírásgyűjtés kapcsán semmit nem érzékeltek abból, hogy ez hátrányosan érintené a Mi Hazánk dél-zalai megítélését. Hokker kapcsán is el kell mondani, hogy képviselőnek is indul, méghozzá a kiskanizsai körzetben. Hokker Tibor így foglalta össze legfontosabb programpontjait: „Az a fő célom, hogy megszüntessem a politikai csatározást a képviselő-testületben és érdemi munkára bírjam mindkét oldalt. Az ajánlásgyűjtés tapasztalatai alapján nagy igény van erre, nagyon várják már a kanizsai emberek, hogy végre újra élhető város legyen Nagykanizsa. Ahhoz, hogy hitelesen tudjak bármit is ígérni a lakosságnak, előbb be kell kerülnöm, hogy saját szemmel láthassam a helyzetet, mert az ÉVE is és a polgármester úr is szinte mindenben ellentmond egymásnak. Általános, sokak által felvetett problémák, megoldandó feladatok: A földkérdés, gyermekeink és unokáink jövője függ tőle – Munkahelyteremtés – Utak állapotának mielőbbi javítása – A kórházi állapotok javítása – Illegális szemétlerakók megszüntetése, kamerarendszer kiépítése és üzemeltetése. Amiket szeretnék elérni, az anyagi forrásoktól és a politikai akarattól függően: Illemhelyek létesítése és magas színvonalon való működtetése. – Napelemparkok létesítésének szabályozása, hiszen nem megengedhető a termőföldek ilyen jellegű hasznosítása, más innovatív lehetőségeket kell erre a célra találni, például ipari parkokba, háztetőkre kihelyezés. – Esetlegesen Nagykanizsára vagy környékére tervezett akkumulátorgyár építésének megakadályozása. – A jelenleg ismételten beígért déli elkerülő és 74.sz. főút kétsávosra bővítés illetékeseinek szükség szerinti számonkérése. A Mi Hazánk Mozgalom egy nagy szervezeti háttérrel rendelkező, alulról szerveződött, oligarchák nélküli hiteles párt. Egyre több komoly tapasztalattal rendelkező szakember is mellénk áll. Amennyiben a jelenlegi arány marad a városvezetésben, lehet egy új, harmadik utat képviselő erő a mérleg nyelve, a Mi Hazánk Mozgalom képviselője.”

Balogh László (Fidesz, KDNP)

Természetesen a regnáló polgármestert is kerestük, hivatalos választ azonban nem kaptunk tőle. Így Balogh László bemutatkozását mi magunk szerkesztjük, a kormánypártok indulója helyett. A helyi Fidesz április 11-én élesítette a bejelentést, hogy Balogh László újrázna. A polgármester 1961-ben született Kárpátalján, Ungváron. 1971 óta él Nagykanizsán. Szegeden szerzett fizika–matematika–számítástechnika szakos tanári diplomát. 1994-től 15 évig volt a BLG igazgatóhelyettese, majd polgármestersége előtt 10 évig volt a gimnázium igazgatója. 21 éves önkormányzati tapasztalattal rendelkezik, első képviselői ciklusa a ’98-2002 közötti volt. Legutóbb, 2019. október 13-án 7189 szavazatot kapott, ami 49,3 százalékot tett ki, megelőzve ezzel az ÉVE indulóját, Hári Tibort (6695 voks, ami 45,91 százalék) és a Probonoét, Szabados Gyulát (698 szavazat, 4,79 százalék)

A mostani választási programját rövid üzenetekbe tömörítve tette közzé a Facebook-oldalán. Ezek alapján a következőket lehet kiemelni: Közösségi városvezetést szeretne, a fontosabb ügyekben a nagykanizsaiak véleményét kikérve. „Okos várost” is építene, megteremtené a lehetőségét annak, hogy Nagykanizsa a körforgásos gazdaság mintavárosa legyen. Elindítaná a játszótérfejlesztés és felújítási programot. Bővítené a parkolási lehetőségeket a városban. Vállalkozásbarát önkormányzatot alakítana ki. Lázár Jánossal, építési és beruházási miniszterrel együtt jelentették be nemrégiben, hogy megépítik a déli elkerülőutat. Továbbá nemzetközi rendezvényeket és rangos konferenciákat hozna Kanizsára, s végül: a kamerarendszert is bővítené. Balogh László is duplázik, hiszen elindult a képviselői voksoláson, a 2-es körzetben, ahol Bodó László (ÉVE) regnál. Az erre vonatkozó programpontjait egyben is közre adta a világhálón Balogh László. A következőket emelte ki: lakótelepek játszóeszközeinek, kerti bútorainak, zöldterületeinek fejlesztése, karbantartása. Hangsúlyos szerepet ígér a járda- és útfelújításoknak. Itt is megemlíti a kamerarendszert, a parkolási lehetőségek javítását és a munkahelyteremtést. Új szemelvényként jött be, hogy a Mészáros Lázár utca környékén új játszóteret, sportudvart hozna létre, valamint a kerékpáros közlekedés lehetőségeit is fejlesztené.  

MIKÓ-BARÁTH György

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. június 5-i számában.)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.