Az El Camino zarándokait köti össze az új szobor a Platán soron

facebook megosztás

El Camino szobrot állítottak Nagykanizsán. A Platán sori alkotás három aktivistának köszönhetően jött létre, és arra hivatott, hogy összefogja a zarándokutat már megjárt vagy megjárni készülő vándorokat.

Az oszlop ötletének megálmodója, Acél Csaba 2022-ben lépett rá a zarándokútra, amit 21 nap alatt teljesített. Ezután határozta el, hogy egy olyan műalkotást készíttet, ami a nagykanizsai, Zala vármegyei zarándokok neveit gyűjti össze. A kezdeményezés elindításában először a Caminot szintén megjárt, Balogh András volt segítségére.

- Felmerült a gondolat, hogy mi lenne, ha állítanánk egy ilyen Camino-s oszlopot. Nem azért, hogy a nevünket lássuk egy faoszlopon, hanem azért, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy aki tud, az induljon el az úton, hiszen biztos, hogy nagy élményekkel tér majd haza és sokkal színesebb lesz utána az élete - mondta el Acél Csaba. 

Balogh András számára a zarándokút végigjárásának ötlete Sándor Anikó: Az út, ami hazavisz című regényének elolvasása után ötlött fel, amit végül 2019-ben meg is valósított.

szobor

- Én azt tapasztaltam, hogy nem azt kapom az úttól, amit szeretnék, hanem azt, amire szükségem van. Szerintem én ezt is kaptam, tehát nagyon pozitívan alakult az életem. Mindig azt mondják, hogy van a Camino előtti és a Camino utáni élet, és ezt én is így érzem - árulta el Balogh András. 

A szintén kanizsai Szabó Gabriella is kivette a részét nem csak az átadó szervezéséből, de az oszlop készítéséből is, hiszen ő festette le. Úgy véli, nem csak az elinduláshoz, de az út teljesítéséhez is szükség van kellő hitre.

- Teljesen mindegy, hogy milyen hit. Az emberekbe vetett hit, istenbe vetett hit, önmagunkba vetett hit. Úgy látom, hogy sok ember életében van egy törés és emiatt nem találják meg önmagukat, és ezért választják ezt az utat, hogy ott talán valami olyat kapnak, amivel újra tudják indítani azt, ami esetleg elromlott, és emiatt indulnak útnak - fogalmazott Szabó Gabriella. 

Az eseményen köszönetet mondtak még Dienes László fafaragónak, az oszlop készítőjének, valamint Bodó László önkormányzati képviselőnek, aki a műalkotás elhelyezésében segédkezett. A szervezők hangsúlyozták, a jövőben terveznek csoportos találkozókat azok számára, akik érdeklődnek e különleges utazás iránt.

SZ.F.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

El Camino tisztelet oszlop avatás

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.