A homokkomáromi kegytemplomban harmadik alkalommal rendeztek kórustalálkozót a német nemzetiségiek

facebook megosztás

Zala vármegyei nemzetiségi kórusok találkoztak hétvégén a homokkomáromi kegytemplomban. Az eseményt harmadszor szervezték meg. Ezúttal a Fűzvölgyi Dalostársak, a szepetneki Királyi Kórus és a Nagykanizsai Evangélikus Kórus adott koncertet a német ajkúaknak és az elszármazottaknak.

Az első kórustalálkozót 2021-ben tartották, majd a 2022-es egyedire sikerült, hiszen a Koblenzből idetelepült ősök 300. évfordulójára emlékeztek. Az idei összejövetel tulajdonképpen egy hagyomány folytatása, de a találkozások az év során sűrűbbek és színesebbek – árulta el Unger Ilona szervező, a Zala Vármegyei Német Önkormányzat elnöke.

- Az egész 1994-re nyúlik vissza, amikor Zala megyében az első német nemzetiségi önkormányzat megalakult, majd ezt követte ’98-ban a magyarszentmiklósi, majd sorban az összes többi. Majd a 2019-es Vármegyei Német Önkormányzat megalakulása óta egyre gyakoribbak ezek. Akkor, még ’94-ben csatlakoztunk a Vas megyeiekhez, így ez egy nagy szövetség, és egy igazi nagy társulat, mondhatjuk így – fogalmazott Unger Ilona.

A szepetneki Királyi Kórus tagjai ez alkalommal is népviseletben tették tiszteletüket a találkozón, és színes repertoárral készültek.

- A Királyi Kórus mindig nagy örömmel vesz részt a német Nemzetiségi Önkormányzat és a területi önkormányzatok rendezvényein. Nyilván hoztunk most németet is, latint is és a mostani műsorunk érdekessége, hogy együtt fogunk fellépni az evangélikus kórussal is. Hiszen egy a vezetőnk, Kollonay Krisztina, így a két kórus összeállt – mondta el Major Györgyné, a Királyi Kórus tagja. 

A Zala Vármegyei Német Önkormányzat a jövőben is megtartja az összejöveteleket, a szülőföld-találkozókat, a hagyományok életben tartása és a kapcsolatok kialakítása, megőrzése érdekében.

V.A.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.