A fiatalok átlagosan 37,2 millió, az idősek 52 millió forintért vásároltak ingatlant az idén

facebook megosztás

Az év első négy hónapjában átlagosan 47,5 millió forintért vásároltak lakóingatlant az Otthon Centrum (OC) közreműködésével a cég ügyfelei, az összegben a korfa alapján jelentős az eltérés: a 30 évnél fiatalabbak 37,2 millió forintért, míg a 65 évnél idősebbek átlagosan 52 millió forintért vásároltak - közölte az OC pénteken az MTI-vel.

A közlemény idézte Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetőjét, aki elmondta abszolút értékben még soha nem volt ekkora a különbség a korcsoportok átlagos vásárlóereje között.
    
A szakember hozzátette, hogy az ügyfelek 61,2 százaléka készpénzzel finanszírozta az ingatlanvásárlást. A hitelt igénylők aránya 29,2 százalék volt, miközben a vásárlók 9,6 százaléka élt állami támogatással.
    
Soóki-Tóth Gábor rámutatott, hogy az életkor előrehaladtával egyenes arányban nő a készpénzzel fizetők aránya, a 40-49 év közötti a vevők 61,5, az 50-64 év közöttiek 83,7, a 65 év felettiek 94,5 százaléka tartozott ebbe a körbe. Ugyanakkor a legfiatalabb korosztály 40 százaléka hitel felvételével vásárolt, az állami támogatást igénybe vevők aránya a harmincasok között a legmagasabb, 22,4 százalék.
    
Kitértek arra is: az idén vásárlók 38,3 százaléka társasházi, 33,7 százaléka családi ház mellett döntött. A panelt 19,9 százalékuk választotta, míg új építésű ingatlant csak 8,1 százaléka engedhetett meg magának.

MTI 

(Kép: hellovidek.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.