2050-re ez lesz a megszokott Kanizsán is? Hőhullámok, hirtelen csapadék, jég és erős szél

facebook megosztás

2050-re jelentős éghajlati változások állhatnak be Nagykanizsán és a térségében is. A szakemberek által készített klímamodellek szerint az átlaghőmérséklet több Celsius-fokkal is növekedhet, valamint jóval gyakoribb lesz a hőhullámos napok száma. Emellett a már most is tapasztalható, váratlan és heves esőzések is egyre többször fordulhatnak elő.  

A szakemberek szerint az emberiség egyik legnagyobb kihívása napjainkban maga az éghajlatváltozás, amit leginkább az üvegházhatás okozta globális felmelegedés idéz elő. A téma már 2019 előtt is fókuszban volt, de előbb a világjárvány, majd a háborús helyzet háttérbe szorította. Bár a csapadékkal kapcsolatos jóslatok nem egyértelműek, abban egyetértenek a szakemberek, hogy ennek az időbeli és térbeli eloszlása egyre szélsőségesebb lesz.

- A következő évtizedekben az várható itt a térségünkben is, hogy a hosszabb csapadékmentes időszakokat követően nagyon heves esőzések várhatóak. Ugye a bőrünkön is tapasztaljuk ezt az elmúlt időszakban, ami ugye azzal jár, hogy hirtelen nagyon nagy mennyiségű, többheti vagy akár többhavi mennyiségnek megfelelő csapadék zúdul ránk, sokszor ugye jég kíséretében, sokszor nagyon erős szél kíséretében – árulta el Musits Róbert, az IMRO-DDKK Nonprofit Kft. ügyvezetője. 

eső

Ezek a heves viharok nem csak az infrastruktúrát, de az emberéleteket is veszélyeztethetik. A változást ugyan már megelőzni nem tudjuk, de kellően felkészülhetünk rá, például a csapadékvízelvezető rendszerek modernizálásával. Néhány évvel ezelőtt készült el Nagykanizsa klímastratégiája, amit a városvezetés el is fogadott. Az ebben szereplő modellek a pontos értékeiket tekintve ugyan eltérhetnek, de a várható hektikusságot mind kiemelték.

- Ami még ebből adódik, az úgynevezett hőhullámos napok száma, tehát most beszéltünk a csapadékról, mint szélsőséges időjárási esemény. A másik oldalt ott vannak a hőhullámos napok. Ebben is az a helyzet, hogy van olyan klímamodell, ami azt mondja, hogy 2050-re itt nagyjából 5-10 olyan nappal több lesz Nagykanizsa környékén egy évben, amely hőhullámosnak tekintendő, de van olyan klímamodell, ami 15-20-ra prognosztizálja – mondta el az ügyvezető. 

Musits Róbert hozzátette, a folyamatot megállítani már nem tudjuk, de magánemberként is tehetünk azért, hogy lassítsuk a globális felmelegedés jelenségét. A témában készült teljes interjúnkat megtekinthetik mai, Napi Kanizsa című magazinunkban.

SZ.F.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.