18 év után nem a Fidesz adja a polgármestert Kanizsán, váltás Zalakaroson, döntetlen Zalakomárban

facebook megosztás

Horváth Jácint nyerte a 2024-es polgármesteri választást és a közgyűlési többséget is az ÉVE-frakció adja októbertől. A kompenzációs lista eredményei alapján, végül 8-6-1-es arány alakult ki, hiszen bekerült Hokker Tibor is, a Mi Hazánk jelöltje a testületbe. Vasárnap az urnanyitástól egészen hétfő hajnali 1 óráig vártuk olvasóinkat folyamatosan frissülő tudósításunkkal, beszámolónkat több mint 11 ezren olvasták a voksolás napján.

Vasárnap reggel 6 órától folyamatosan, több stábbal jártuk a kanizsai körzeteket és a környező településeket. A tíz kanizsai zóna mellett, összesen hat szomszédos településen forgattunk. Galambokon Szabó Tamás 2019-ben vette át a település vezetését, a polgármesternek egy kihívója akadt, a hozzá hasonlóan független Bacs Zsolt személyében.

- Az elmúlt években is hasonló volt, tehát ebben az időszakban körülbelül ennyien érkeztek, de azért az 50 százalék körüli eredmény minden alkalommal megvolt a választásokkor - tudtuk meg Pelczerné Kasper Andreától, a Galamboki Helyi Választási Bizottság elnökétől. 

galambok

Galambokon végül maradt Szabó Tamás a település vezetője. Ennél azonban jóval érdekesebben alakult a kép Zalakomárban. Itt korábban öt ciklust vitt végig Varga Miklós, majd őt váltotta Csárdi Tamás, aki 2014-től volt hivatalban, idén azonban már nem indult. Az is politikai kuriózum volt, hogy a településen hat polgármester- és huszonegy képviselőjelölt indult, de ezt sikerült még tovább javítani, hiszen Horváth Zoltán és Baranyai Attila is 381 voksot kapott, ezzel döntetlen a végeredmény. Így valószínűleg meg kell ismételni a választást. Zalakaroson is a váltás mellett döntöttek: a 2010-óta regnáló, kormánypárti jelöltet, Novák Ferencet a kanizsai Városfejlesztő vezetője, Czirákiné Pakulár Judit előzte meg.

Szintén érdekes helyzet alakult ki Surdon, hiszen a jelenlegi polgármesternek több kihívója is akadt, vele együtt összesen öten indultak a tisztségért. Mellettük 21 önkormányzati képviselőjelöltre lehetett szavazni a községben. Nagy érdeklődés övezte választást, mondta el Jónás Fanni, a Helyi Választási Bizottság tagja.

- 477 szavazópolgár van Surdon, ebből 389-en jöttek el eddig szavazni, fél 7-ig – mondta el Jónás Fanni, a SURD HVB delegált tagja. 

Az érdeklődés végig megmaradt, hiszen kiemelkedő volt a részvételi arány a településen, a jogosultak 81 százaléka adta le a voksát. Végül Kanász János független polgármesterjelölt nyerte a választást, 48,05 százalékos aránnyal Kovács Tibor, szintén független jelölt előtt, aki a voksok 40,78 százalékát szerezte.

fotó

Kanizsán végül 55 százalékos lett a részvételi arány. A legtöbben az egyes, a palini körzetben mentek el szavazni, ettől minimálisan maradt le a hármas, a kilences és a tízes szektor.

Az eredményvárók kapcsán az elmúlt hetekben mind a négy polgármesterjelölttel felvettük a kapcsolatot, végül ketten, Horváth Jácint és Vig Attila jelezte, hogy nyilatkozna nekünk. 19:30 körül találkoztunk az ÉVE indulójával, aki elmondta, az utolsó napokban három feljelentést is tettek a plakátjaik rongálása és különböző, tiltott szórólapos akciók miatt. Ezek nem lepték meg őket, de sokat elárultak a kampány élességéről.

– Névtelen szórólapok tömegei, amik jellemezték itt a kampányt. Nyilván sosem szép, amikor így kell belemenni egy választásba, s így kell ráfordulni a választás napjára, de sajnos a Fidesz retorikájából már megszoktuk ezt. Nem volt számunkra meglepő, hogy ilyen dolgokkal találkozunk a végén. Nem lepődtünk meg, s kicsit jobban figyeltünk mi is. Volt, amikor meg tudtuk akadályozni vagy azonnal fel tudtunk lépni a plakátrongálás ellen, s volt, amikor ezt nem tudtuk megtenni – fogalmazott Horváth Jácint, az ÉVE polgármesterjelöltje. 

Vig Attilát Kanizsa kiürülése és a gyermekei ösztönözték arra, hogy elinduljon polgármesternek és képviselőjelöltnek.

– Nem szerettem volna, hogy Kanizsa kiürüljön. Ez a népességcsökkenés, ami az elmúlt 20 év áldásos városvezetésének köszönhető volt, ez miatt kb. 20 százalékkal csökkent a lakosság Nagykanizsán. S nem akartam ebbe a népességcsökkenésbe beleesni, nem akartam, hogy a gyermekeim, unokáim ne Nagykanizsát tekintsék otthonuknak, ne Nagykanizsán képzeljék el az életüket. Pont a fiam indította el ezt a történetet, hiszen naponta jár Budapestre azért, hogy munkát kapjon. Naponta küzd az elemekkel, naponta küzd azzal, hogy Nagykanizsán gyakorlatilag nem történik semmi – árulta el Vig Attila független polgármesterjelölt. 

20:15 körül jöttek ki az első eredmények, már alacsony feldolgozottságnál is Horváth Jácint előnnyel, amit végül az ÉVE indulója a zárásig meg is tartott. Az már 30 százalék körüli feldolgozottságnál is kirajzolódott, hogy nagy verseny alakul ki ismét Balogh Tünde és Szabó Szilárd, valamint a kettes körzetben Balogh László és Bodó László között. Itt mindkét szektort a kormánypártok jelöltje behúzta, ugyanakkor a többség így is az ÉVE-frakcióé lesz, hiszen körzetet nyert: Gábris Jácint, Berta Krisztián, Károlyi Attila, Fodor Csaba, Schauta Marcell és Gondi Zoltán. Hajnali fél 1-kor adta Horváth Jácint az első polgármesteri interjúját, amiben leszögezte, Nagykanizsa nem kér abból a politikából, amit a Fidesz képvisel.

HJ

– Azt gondolom, az első szó a köszöneté. Hatalmas köszönet a nagykanizsaiaknak, akik bíztak bennünk. Akiket nem tántorított el a Fidesz lejárató, mocskolódó politikája. Akik arra szavaztak, hogy Nagykanizsát szakértelemmel vezessük a következő években. Október 1-től nyilvánvalóan, hiszen még tart a jelenlegi testület és polgármester mandátuma. Remélem, hogy októbertől egy igazi, újabb fordulattal, még több mindent tudunk a városért tenni, s szívvel-lélekkel fogunk dolgozni továbbra is – tudtuk meg Horváth Jácinttól, Nagykanizsa megválasztott polgármesterétől. 

Éjjel sem Balogh László, sem Cseresnyés Péter, sem a helyi Fidesz nem reagált a közösségi médiában a választási vereségre. Ma délelőtt a polgármester egy rövid üzenettel köszönte meg rá szavazók bizalmát és gratulált a győzteseknek. A hivatalos eredményekre is ma délelőttig várni kellett.

–  Polgármesternek a választópolgárok Horváth Jácintot választották meg, aki 9495 szavazatot kapott, a második helyen Balogh László végzett, a regnáló polgármester kapott 8394 szavazatot. Míg Hokker Tibor, a Mi Hazánk képviselője, 1207 szavazatot. Vig Attila, független jelölt pedig 743 szavazatot kapott. Az eredmények nem jogerősek, mert a jogorvoslati határidő még nyitva áll, de gyakorlatilag ezeket az eredményeket jegyzőkönyveztük – mondta el Baumgartner Imre, a Nagykanizsai Helyi Választási Bizottság elnöke. 

Érdekesség, hogy a független jelöltek közül Horváth István zárt a legjobb eredménnyel. A 10-es, kiskanizsai körzetben induló nyugállományú rendőr 204 voksot kapott, amivel harmadikként zárt Dénes Sándor és Peszleg Attila mögött.

Az utolsó állítás kapcsán tévedtünk: függetlenként a legtöbb szavazatot Kuti László kapta, a palini körzetben. Ő 598 vokssal végzett a harmadik helyen, Gábris Jácint és Siposné Gerencsér Henriett mögött.  

M-B.GY.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

 

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.