Tényleg visszafordítható az őszülés ezekkel az ételekkel?

facebook megosztás

Mindannyian szeretnénk megszabadulni az őszülés terhétől, vagy legalábbis minimálisra csökkenteni az ősz hajszálak számát, ám kevesen tudják, hogy a táplálkozásra való odafigyeléssel a hajszín módosulhat.

Tény, hogy az őszülés természetes velejárója az idő múlásának, ám legtöbben az ősz hajszálak eltüntetésén dolgozunk, bármelyik életkorban is érkezzenek meg. Persze a leggyorsabb módszer a hajszín egységesítésére a hajfestés, bár csak ideig-óráig oldja meg a problémát, hiszen néhány hét után a lenövésnél újra felbukkannak a fehérbe hajló tincsek. Másrészt a kémiai folyamatoknak alávetett fejbőr egy idő után allergiás reakciókat mutathat, ami a hajszálak minőségén is ront, ezért egyre többen próbálják természetes hajszínüket visszahozni.

Létezik néhány alternatív, teljesen természetes módszer, amivel kordában tarthatjuk az ősz hajszálakat, sőt, egyeseknél még az is előfordulhat, hogy csökken a fehér hajszálak mennyisége. Mutatjuk az ételeket, amik tartalmazzák a szükséges vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat, ha az őszülés visszafordítása, vagy késleltetése a cél!

Kalcium

A kalcium nemcsak a csontok egészsége miatt elengedhetetlen, hanem a szív, az idegrendszer és az izmok zavartalan működéséhez is hozzájárul. Fontos, hogy legalább napi háromszor vigyük be valamilyen formában a szervezetünkbe, a pozitív változást pedig idővel a hajszálak is igazolni fogják. A tejtermékek a kalcium kiemelkedő forrásai, de a sötét levelű zöldek, mint például a spenót, a halak és a dúsított gabonafélék is szép számban tartalmaznak kalciumot.

Réz

A rézhiány az egész szervezet energiaszintjét felboríthatja, ugyanis hatással van a kötőszövetekre és a vérsejtekre, de még a melanin termelésben is nagy szerepet játszik. Ennek az ásványi anyagnak a rendszeres pótlása a vas szintjének kontrollálásával látványos eredményeket mutathat az ősz hajszálak tekintetében. A földimogyoró, a mandula és a lencse gazdag réztartalommal bír, de érdemes fogyasztani még marhamájat, rákot és fehér gombákat is.

Vas

A vas nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára, hiszen felelős a hemoglobin termelődéséért, ami pedig az oxigénszállításban játszik jelentős szerepet. Az idő előtti őszülés egyik leggyakoribb oka a szervezetben felmerülő vashiány, azonban húsokkal, lencsével és sötétzöld levelű növényekkel egyszerűen pótolható. A vegetáriánusok C-vitaminnal együtt fogyasszák, ami segíti a szervezetnek feldolgozni a megnövekedett vasbevitelt.

Keratin

Bizonyára te is hallottál már a haj keratin kezeléseiről, amik új élettel töltik fel a hajszálakat. Ennek a természetesen előforduló fehérjének az egyik feladata, a hajszerkezet és a bőr ellátása a szervezetben. Bár szájon át nem tudunk keratint bevinni, a megfelelő mennyiségű fehérjefogyasztás serkentheti a keratin termelődését.

B6-Vitamin

A B6-vitamin fontos alkotóeleme a szervezetnek, felelős az anyagcsere és az immunrendszer zavartalan működéséért. Ha a tested nem jut elegendő B6-vitaminhoz, akár olyan tünetek is jelentkezhetnek, mint a haj szárazsága, vagy színvesztése. A jó hír azonban az, hogy számos élelmiszerrel lehet pótolni, ilyenek például a halak, a baromfi húsok, a burgonya, valamint azok a gyümölcsök, amelyek nem a citrusfélék családjába tartoznak.

Folsav

A B9-vitamin, más néven a folsav az aminosavak metabolizmusában vállal nélkülözhetetlen feladatot. A haj, a bőr és a köröm állapotán és pigmentációján azonnal látható a folsav hiánya, de szerencsére ezt a vitamint könnyen lehet pótolni babon, spárgán, nagy leveles zöldségeken és citrusféléken keresztül.

Cink

Elsődleges feladata megvédeni a sejteket a betolakodóktól, ezért gyakran orvosságként is emlegetik a köznyelvben. A szervezet fehérjetermelését támogatja, ha azonban keveset viszünk be belőle, a hajszálak azonnal jelzik a hiányosságot. A legegyszerűbben természetes úton bab, teljes kiőrlésű gabona, vörös húsok és osztriga fogyasztásával tornázható fel a szintje.

B12-vitamin

A B12-vitamin egyensúlyának felborulása az egyik leggyakoribb okozó, ha a haj őszüléséről van szó. Gyakran kéz a kézben jár a folsav- és biotinhiánnyal azon emberek esetében, akiknél hamar elkezdődött az őszülés folyamata. Biztosíthatjuk pótlását különféle húsokon, tejtermékeken és dúsított gabonaféléken keresztül.

glamour.hu

(Kép: Getty Images)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.