Szőrös, csipkés, lepedékes - ezt árulja el a nyelve az egészségéről

facebook megosztás

Álljon a tükör elé és nézze meg, milyen a nyelve! Számtalan dolgot elárulhat egészségi állapotáról.

A nyelven lévő elváltozások több akut és krónikus betegséget is jelezhetnek, sőt, néha az első jelei annak, ha valami nincs rendben a szervezetében. Mivel igen fontos mutatója annak, hogy mi történik a testünkben, így érdemes megnézni a színét, textúráját és a formáját. Lássuk, egyes tünetek mi mindenre utalhatnak!

Csipkés nyelv

Amennyiben a nyelv széle csipkézett – vagyis bemélyedések találhatók rajta – , az több állapotot és betegséget is jelezhet. Így mutatkozhat meg például az általános dehidratáció, mivel ez a test szöveteinek megduzzadását okozhatja – ez alól a nyelv sem kivétel. Ekkor könnyen a fogakhoz nyomódhat nyelv, ami csipkés megjelenést eredményezhet. Ugyanezen oknál fogva a B-vitaminok hiánya és a pajzsmirigy alulműködés is kiválthatja ezt a tünetet.

Fehér foltok, lerakódások a nyelven

Gyakran előfordul, hogy valamilyen betegség vagy gyógyszer felborítja a jó és a rossz baktériumok egyensúlyát a szájban és emiatt megnő a fertőzések esélye. A fehér lepedéket sokszor a candida albicans élesztőgomba túlszaporodása okozza, ami szájpenészt generálhat. Ez igen gyakori a csecsemőknél, felnőtteknél némileg ritkább. Általában az immunrendszer gyengesége okozza, de felhívhatja a figyelmet cukorbetegségre, de akár HIV-re is.

Amennyiben a nyelven lévő fehér foltok csipkésnek tűnnek, az ún. lichen planus-t jelezhet- ez egy gyulladásos, autoimmun betegség, ami a száj nyálkahártyáját is megtámadja.

Ha a fehér lepedék lapos és keményebb, amit nem lehet lekaparni, az leukoplakia-ra utalhat. Általában hámsérülés, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás és HPV fertőzés miatt alakul ki. Ritkábban rákot is jelezhet.

Vörös nyelv

A nyelv normál esetben rózsaszínes árnyalatú. Amennyiben vörössé, fényessé válik, azt gyakran folsav-vas- vagy B12-vitamin hiánya okozza. Érdemes tudni, hogy a skarlát jellegzetes tünete szintén az élénkvörös nyelv, így ez esetben erre is gondolni kell, főleg gyermekek esetén!

Ritka esetben előfordulhat, hogy ún. Kawasaki-kór áll a hátterében - ez a kis és közepes artériák gyulladásos betegsége, mely gyermekeknél fordul elő és vörös, gyulladt nyelvet okoz.

Sima nyelv

A sima, fényes nyelv az ún. glossitis, melyet a nyelv gyulladása és duzzanata okoz. Előfordulhat allergia, szájsérülések, illetve Sjögren-kór esetén is.

Az atrófiás glossitis a nyelv nyálkahártyája hosszan tartó gyulladásának eredménye, melynek során az ott lévő kis dudorok, a papillák jelentősen összezsugorodnak. Érdemes tudni, hogy az állapot összefügghet a cöliákiával is, sőt, néha ez az egyetlen tünete. Az állapot olyan panaszokkal járhat még, mint a hasi fájdalom, puffadás, székrekedés és hasmenés.

Sárga lepedék

A nyelven megjelenő sárga lepedéket okozhatja a rossz szájhigiénia, dohányzás, alkohol, illetve sok kávé vagy fekete tea fogyasztása is. Ezeken kívül hátterében állhat még szájszárazság, szájpenész is (ez olykor nem fehér, hanem sárgás árnyalatú).

Fontos, ha az arca, a szeme és az egész nyelve sárgának tűnik, forduljon orvoshoz, mert máj- hasnyálmirigy vagy epehólyag-problémát jelezhet!

Fekély a nyelven

A szájfekélyek, afták megjelenhetnek a nyelven is. Leggyakrabban legyengült immunrendszer és stressz esetén keletkeznek, illetve valamilyen sérülés hatására. Általában 1-2 héten belül maguktól gyógyulnak. Ilyenkor érdemes kerülni a fűszeres, sós és savas ételeket, valamint a nátrium-lauril-szulfátot tartalmazó fogkrémet, mivel azok fokozzák a problémát és a fájdalmat.

Ha nem gyógyul, a probléma ritka esetben rák jele is lehet, így ilyen esetben érdemes orvoshoz fordulni!

Fekete, szőrös nyelv

A fekete, szőrösnek tűnő nyelvet általában a rossz szájhigiénia, a dohányzás, de akár az antibiotikumok is eredményezhetik.

A probléma oka az ún. szőrös nyelv szindróma, amikor az ún. fonalas papillák nem válnak le megfelelően. A keratin ekkor felszaporodik, ami a baktériumokkal, valamint az ételmaradékokkal sötétté színezi a nyelvet.

egeszsegkalauz.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.