Kanizsán is megemlékeztek a honvédelem napjáról

facebook megosztás

Koszorúzással emlékezett meg a magyar honvédelem napjáról a Nagykanizsai Honvéd Egyesület. A csoport tagjai, valamint a korábbi helyi katonatisztek az egykori Gábor Áron-laktanyánál rótták le kegyeletüket.

Május 21-én a budai vár 1849-es visszavételének évfordulóját ünneplik a katonatisztek országszerte. A városi megemlékezés színhelye immáron hagyományosan a Gábor-laktanya volt, ahol az egybegyűltek koszorút helyeztek el a szabadságharc tüzértisztjének szobra előtt. Körtvélyessy Attila, a Nagykanizsai Honvéd Egyesület elnöke a város katonamúltját és annak ápolását emelte ki. 

- Ez az egyesület mindent elkövet azért, hogy a hagyományokat megőrizzük és tovább vigyük a fiatalok körébe. Az iskolákban tartunk oktatást, minden állami ünnepen megjelenünk – ha lehet, akkor egyenruhában – ezzel is próbáljuk érzékeltetni, hogy ez egy régi hagyományokkal rendelkező város - fogalmazott Körtvélyessy Attila.

koszorúzás

Az eseményen több egykori katonatiszt is részt vett. Regős Zoltán nyugállományú őrnagy a Kossuth-laktanyában szolgálatot teljesítő rakétaosztály tisztjeként teljesített Kanizsán szolgálatot. Egykori bajtársaival az elmúlt évtizedek alatt erős köteléket alakított ki. A honvédelem napját is közösen ünneplik.

- Minden évben megkoszorúzzuk az emléktáblát. Az idei évben egy összejövetelt tervezünk az évfordulóra, ahol még elbeszélgetünk azokkal a bajtársakkal, akik el tudnak jönni egyáltalán, mert sajnos nagyon megöregedtek már - mondta el Regős Zoltán, a Magyar Honvédség nyugállományú őrnagya.

A Nagykanizsai Honvéd Egyesület tagjai a koszorúzást követően majálissal ünnepelték a honvédelem napját, amelyet 1992 óta tartanak meg.

K.T.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.