Biztonságpolitika és orvosi pálya is szerepel a kanizsai végzősök továbbtanulási tervei között

facebook megosztás

A felsőoktatásban folytatja tanulmányait a gimnazisták többsége az érettségi után, így az orvosi pálya, a biztonságpolitika és az építészet is szerepel a végzősök tervei között. A megkérdezett diákok elmondták a család mellett az iskola is segítségükre volt a döntésben.

Május elején a kötelező tantárgyak írásbelijével kezdődött el az érettségi. Ugyan a számonkérés még javában tart, az egyetemi felvételi időszaka már február 15-én lezárult. Stábunk a végzős piaristákat kérdezte a továbbtanulási terveiről. Mint azt megtudtuk, az iskola diákjainak többsége a felsőoktatásban folytatja a tanulmányait, például  Sopronban építőművész szakon.

– Kiskorom óta érdekelt az építészet. El is kezdtem a fizika- és matematikafakultációt, de annyira nem ment, úgyhogy áttértem a grafikára és megtaláltam az egyetemen ezt a szakot és gondoltam, kipróbálom – tudtuk meg Karakai Kírától. 

érettségi

Többen vannak, akik ugyancsak gyerekként eldöntötték, hogy milyen pályát választanak. Darabos Martin Pécsen, orvosi karon szeretne tanulni. Kiemelte, főként a neurológia és kardiológia érdekli.

– Édesapám az egészségügyben dolgozik, dolgozott. Gyerekkoromban sokszor meglátogattuk a munkahelyén, ott eléggé megfogott az orvosi munka. Az, hogy hogy bánnak az emberekkel és hogy minél több embernek segíteni akarnak. Az iskola pedig erősítette bennem ezt a döntést – árulta el Darabos Martin. 

Németh Letíciát főként a biztonságpolitika érdekli, de más területek is foglalkoztatják, így több szakot is megjelölt.

– Nehéz volt számomra a választás. A tanári kar egy kicsit biztosítéknak jött. Jó vagyok hittanból és töriből, úgyhogy gondoltam megjelölöm. A diplomáciával foglalkozó szak onnan jött, hogy szeretem a nyelveket, szeretek különböző nyelveket tanulni, illetve utazni. Ezzel lehet utazni is, meg nyelveket tanulni is – fogalmazott Németh Letícia.

Ahogy az a diákok válaszaiból kiderült, határozott elképzeléseik vannak a jövőt illetően, azonban előtte még a szóbeli érettségi vizsgákon is számot kell adniuk a tudásukról. A 2024 szeptemberében induló képzések ponthatárait július 24-én hirdetik ki.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.