Az állam válaszára várva – Fecskeház lehet a munkásszállóból

facebook megosztás

Lépni kellett, hiszen nem szeretnénk, hogy olyan állapotba kerüljön az épület, ami már menthetetlen – hangsúlyozta Horváth Jácint Híradónk kérdésére az egykori munkásszálló kapcsán. Mint ismert, a legutóbbi közgyűlésen arról született döntés, hogy a városvezetés jelezte az állam felé, átvenné Kanizsa az ingatlant, hogy a későbbiekben megpróbálja felújítani.

A Széchenyi tér ugyan nemrégiben megújult, de a munkásszálló maradt a régi, felújításra váró állapotában. Az épület kezelésének ügyét bonyolítja, hogy jelentős része állami tulajdonban van. Az áprilisi közgyűlési döntés ezen változtatna, hiszen mint azt Horváth Jácint hangsúlyozta, csak így tehetnek valamit a rekonstrukcióért. Az ingatlan területe összesen több mint 3000 négyzetméter.

ház

– Jelenleg legalább 64 lakrész van benne, de az is lehet, hogy ennél jóval több. Ezeket összenyitva, különböző módokon variálva, az eredeti elképzelésünk az, hogy Fecskeház legyen, fiatal családoknak, vagy költségalapú bérlakásprogramba lehetne ezt hasznosítani. Nyilvánvalóan az lenne a cél, hogy belakják, s lehetőleg javítson a fiatalok lakhatási helyzetén. S egyáltalán a város lakáshelyzetén javítsunk, hiszen ez mindig ráfér egy önkormányzatra. S egy jó lakáspolitikával igenis vonzóvá lehet tenni a várost – fogalmazott Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese.

A városvezetés ingyenesen venné át az épületet. Horváth Jácint elmondta, nem reménykednek gyors válaszban, hiszen állami oldalról az elmúlt években kereshettek volna rá vevőt, mégsem tették meg. A kezdeményezés az áprilisi ülésen az ÉVE szavazataival ment át, a Fidesz oldaláról többen csak kampányfogásnak minősítették a felvetést.

ház

– Akár közvetlen uniós pénzek is szerezhetőek ilyen programokra, ezt látjuk Budapesten is. Ott vannak ilyen típusú felújítások, amik kifejezetten erre vonatkoznak. De addig, amíg nem a miénk az ingatlan, addig el sem tudunk indulni ebben az ügyben és ezekkel a lehetőségekkel. Arról, hogy kampánycélú lenne…nem először került elő a közgyűlésen ebben a ciklusban. Már többször volt közgyűlés előtt – mondta el Horváth Jácint. 

Úgy tudjuk, az épületben átlagosan 28-30 négyzetméteres lakrészek vannak, ezeket lehetne átalakítani. Károlyi Attila az ügy kapcsán már 2022 júniusában felszólalt, akkor leszögezte: van ennek a térségnek egy országgyűlési képviselője, akinek az lenne a dolga, hogy az ilyen fejlesztésekért lobbizzon.

M-B.GY.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Nagykanizsa munkásszálló jövőbeni tervek - Horváth Jácint polgármesterjelölt interjú

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.