A zalai gyógynövényvilág sokszínűségét mutatja be a könyvtárban nyílt kiállítás

facebook megosztás

Ötvennégy különböző gyógynövénnyel találkozhatnak, akik a Halis István Városi Könyvtárba látogatnak. A bibliotéka és a Loco-Motiv Közösségi Alapítvány egy közös kiállítást szervezett a témában, amivel fő céljuk, hogy a gyerekek megismerjék a zalai gyógyfüvek sokszínűségét és hasznosságát.

A könyvtár nem csak a könyvekről szól, interaktívvá kell tenni – fogalmazott Bognár Csilla, a könyvtár csoportvezetője, hiszen mint mondta, fontosnak tartják, hogy ne csak olvasás által tanuljanak a fiatalok. A Halis Gyógynövényes Porta a Green Gerilla elnevezésű pályázat részeként valósulhatott meg, amivel elsősorban a gyerekek érdeklődését szeretnék felkelteni.

– Ezeket a gyógynövényeket élőben is – az érzékszerveikkel, a látásukkal, a tapintásukkal – lássák, hogy milyen egy gyógynövény. Naponta találkozunk velük, amikor megyünk az utcán és nem biztos, hogy eszünkbe jut, hogy ez egy gyógynövény és mire jó, úgyhogy ennek a fontosságára próbáljuk felhívni a figyelmet. Mivel a Zöld Könyvtár projektben is benne vagyunk, nagyon jól hasznosul ez a program – tette hozzá Bognár Csilla. 

gyógynövény

Az országban Zalában található a legtöbb fajta és legjobb minőségű gyógynövény. Bolf László, kanizsai füvesember szerint nagyon fontos a gyerekeknek is ezeket megismerni. Kiemelte, a kiállított ötvennégy fajta csak egy kis szelete annak, amivel napi szinten találkozunk.

– Mindig mondom, hogy igyunk valamilyen gyógynövényt, ami a környezetünkben megterem, mert végül is 93 féle nyomelem van a testünkben, hogy tudjon működni. A gyógynövények ennek a nagy részét biztosítják, és ezek a nyomelemek minden esetben fémek – mondta el Bolf László. 

A kiállítást egyelőre hétfőig lehet megtekinteni a könyvtárban, de Czupi Gyula igazgató elmondta, nagy érdeklődés esetén a későbbiekben is biztosítanak rá lehetőséget. 

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.