A katonahősökre emlékeztek Nagykanizsán

facebook megosztás

A zalai katonahősökre emlékeztek szerda délután a nagykanizsaiak a Piarista Iskolában és a Halis István Városi Könyvtárban. Az oktatási intézményben felavatták az I. világháborúban kitüntetett Arany Vitézségi Érmes katonák emléktábláját, majd a program két, a témához kapcsolódó előadással és a leszármazottak találkozójával folytatódott a bibliotékában. 

Az első világháborúban mintegy 1500 magyar katona érdemelte ki az Arany Vitézségi Érmet, amelynek elnyeréséhez valamilyen kimagasló haditettet kellett végrehajtani. Közülük 39-en valamelyik zalai században szolgáltak, az ő nevüket tartalmazza a felavatott mementó. Az emléktábla helye nem véletlen, az 1920-as évekig a Piarista Iskola mai épülete a 48-as gyalogezred laktanyája volt. 

- Azok az erények, amelyeket ők képviseltek, a közösségnek a szeretete, a hazának a szeretete, a kitartás, a barátságnak a fontossága, hogy nagy célokért küzdöttek ezek ugyanúgy értékek számunkra is. Nagyon örültem annak, hogy amikor megkerestek bennünket a szervezők azzal, hogy ezt az emléktáblát itt nálunk helyezzék el, mert ez többszörösen is a múltunkhoz tartozik és az értéktrendünkhöz is nagyon közel áll – mondta el Böszörményi Géza, a Piarista Iskola igazgatója. 

Az eseményen részt vett Kovács Jenő, a Vitézi Rend területi törzskapitánya is, aki beszédében hangsúlyozta, a hősökre való emlékezés 1948-ig megszokottnak számított, azonban a szocializmus ezt a szokást megtörte. Társaival igyekszik azért tenni, hogy a katonák emlékezete újra visszakapja a régi fényét. 

- Harmincnégy év telt el a rendszerváltástól és mi vas-zalaiak is két éve indítottuk el ezt a programot, ami más megyékben még el sem indult. Tehát mi is késve indítottunk, de azzal hadd dicsekedjek, hogy itt két és fél éve működik. Óriási munkával két és fél éve hívtuk össze először az I. világháborús Arany Vitézségi Érmeseknek a leszármazottait. Minket lepett meg legjobban, hogy 2022 februárjában Szombathelyen sokan megjelentek az ország minden tájékáról – tudtuk meg Kovács Jenőtől, a Vitézi Rend Vas-Zala vármegyei törzs vezetőjétől. 

A program a könyvtárban két előadással folytatódott a Hadak útján programsorozat részeként. Fülöp András, hadszintérkutató (00348) a kitüntetett honvédek életútjáról számolt be. Szekér Imre Tibor a prezentációjában nyolc olyan zalai katonahőst mutatott be, aki elnyerte az Arany Vitézségi Érmet. A Zalai Lokálpatrióta Egyesület vezetője szerint fontos, hogy a fiatalok is megismerjék az ő történetüket. 

- Szeretnénk megismertetni a kadétokat és leszármazottakat a zalai vitézségi érmesekkel. Nyilvánvaló, mi a 48-asokról tudunk beszélni. Azt tudni kell, hogy az eltelt 100 évben – ezt már többször elmondtam – se ezredtörténet, se más emlékkönyv nem készült - árulta el Szekér Imre Tibor, a Zalai Lokálpatrióta Egyesület vezetője. 

A leszármazottak találkozóján Vadász Annamária is részt vett. Az ő dédapja, Vadász János szintén kitüntetett katona volt, így családja számára kiemelten fontos, hogy felmenője értékei szerint éljék hétköznapjaikat. 

- Mi tulajdonképpen tudtuk, hogy a dédipapa vitéz volt, de tulajdonképpen pár év kutatómunka után, Fülöp András segítségével sokkal több információt tudtunk meg az ő személyéről. Arról, hogy milyen becsületes volt és milyen hazaszerető – fogalmazott Vadász Annamária, a Vadász János dédunokája.

A könyvtári programot Gredics Péter korhű fegyvergyűjteményének kiállítása színesítette (00322). A Hadak útján programsorozat a tervek szerint szeptemberben folytatódik. 

K.T.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.