3 méteres tengerszint-emelkedés jöhet: összeomlás szélén a Végítélet-gleccser?

facebook megosztás

A Thwaites-gleccser, másnéven a "Végítélet-gleccser" alá nyomuló óceáni vizek mérföldeken át történő behatolása fokozza az olvadást egy friss kutatás szerint - írja a CNN. Ez az eddig becsültnél magasabb globális tengerszint-emelkedéshez vezethet, mely katasztrofális kockázatot jelent a gleccser és a part menti közösségek számára.

A Thwaites-gleccser, amelyet gyakran "Végítélet-gleccsernek" neveznek, kritikus szerepet játszik a globális tengerszint-emelkedésben. Egy friss kutatás szerint az óceán vize mérföldekkel behatol a gleccser alá, ami fokozza annak olvadását és potenciálisan alábecsült hatást gyakorolhat a tengerszintre. A tanulmány rámutat arra, hogy a sós, meleg óceáni víz erőteljes olvadást okoz a gleccser alatt.

A Thwaites-gleccser, amely Florida méretű és az Antarktisz egyik legsebezhetőbb gleccsere, jelenleg 4%-kal járul hozzá a globális tengerszint-emelkedéshez. Tudósok becslése szerint teljes összeomlása akár 3 méteres tengerszint-emelkedést is okozhatna. Az Irvine-i Kaliforniai Egyetem tudósai által vezetett kutatócsoport műholdas radaradatok segítségével vizsgálta meg a gleccsert, és megfigyelte, hogy az árapályok hatására a tengervíz több mérföldön át nyomul be a gleccser alá.

Ez a felfedezés új fényt vet arra, hogy milyen mechanizmusok befolyásolják a Thwaites-gleccser olvadását. A kutatók szerint ezeket a folyamatokat eddig nem vették figyelembe a modellekben, ami felgyorsíthatja a jégvesztés ütemét. A tanulmány arra is rávilágított, hogy még sok ismeretlen tényező van ezzel kapcsolatban és további kutatásra van szükség annak megértéséhez, hogy ezek az eredmények mit jelentenek a Thwaites jövőjére nézve.

Egy másik tanulmányban, amely szintén hétfőn jelent meg, a Brit Antarktiszkutató Intézet kutatói azt vizsgálták, mi okozta az Antarktiszt körülvevő tengeri jég tavalyi rekordalacsony szintjét. Megállapították, hogy ez rendkívül valószínűtlen lett volna az éghajlatváltozás hatása nélkül. Ez azt sugallja, hogy az Antarktisz egyre inkább kiszolgáltatottá válik az éghajlati válság hatásaival szemben.

Összességében ezek a kutatások rámutatnak arra, hogy sürgős cselekvésre van szükség az éghajlatváltozás hatásainak kezelése érdekében. Az Antarktisz jövője és annak globális következményei komoly aggodalomra adnak okot mind tudományos mind politikai körökben.

Forrás és kép: penzcentrum.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.