236 millióból fejlesztik a BLG-t, 178-ból pedig a Zeneiskolát

facebook megosztás

A BLG és a Zeneiskola pincehelyiségének felújítása is megoldódhat 2025-ben. Mind a két oktatási intézmény bekerült Kanizsa uniós pályázati anyagába. Előbbire mintegy 236 milliót, míg utóbbi esetében 178 millió forintot tervezett a városvezetés.

Tavaly szeptember végén készült el teljesen a Batthyány Lajos Gimnázium energetikai felújítása. A 8 kanizsai intézményt érintő beruházás összköltsége 1,3 milliárd forint volt. A BLG esetében kicserélték a nyílászárókat, az akadálymentes közlekedést is lehetővé tetették és a tetőszerkezet is teljesen megújult, valamint a tornaterem is jelentős fejlesztésen esett át. A projekt szinte végig a helyi politikai élet témája volt, az utolsó hetekben leginkább a mosdók felújításának hiánya miatt.

top

Most bekerült a TOP Plusz anyagába a főépület vizesblokkjainak, valamint az A épület nyílászáróinak cseréje. Mindezek mellett az iskola LED-égőket kap jövőre. A fejlesztés kapcsán Horváth Jácint hangsúlyozta, tudják, hogy a BLG esetében egy újabb milliárdos fejlesztés oldhatna meg minden problémát, de így is egy fontos lépést tesznek a jövőre induló munkákkal.

– Reméljük, hogy ebben az esetben nem lesz olyan hátráltatásunk, mint volt a másik esetében. Akkor a Fidesz mindent elkövetett annak érdekében, hogy az ne valósulhasson meg. Riogatták egész Kanizsát, hogy az a projekt be fog dőlni, nem fog megvalósulni, azt az 1 milliárd forintot majd vissza kell fizetni. De ez nem történt meg, látjuk, hogy elkészült. S mindenféle fideszes ellenállás, akadályoztatás ellenére meg tudtuk csinálni. Köszönet a kivitelezőnek és a Városfejlesztő Kft-nek – mondta el Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese.

A Zeneiskolánál a pincehelyiség felújítása került be a projektbe. A cél, hogy ezzel is bővítsék a népszerű intézmény oktatási lehetőségeit.

top

– A pince esetében ott lesznek kialakítva tantermek, s a szigeteléssel olyan helyzetet szeretnénk teremteni, hogy ott is oktatás folyhasson. Korszerű körülmények között. Ennek a megújítására 170-180 millió forint körüli összeget tervez most a tervező. Ilyen összegből tudjuk ezt megcsinálni. Ezzel bővül a Zeneiskolában lévő képzési lehetőségek köre – fogalmazott a frakcióvezető-helyettes.

Mindkét terv kapcsán Horváth Jácint elmondta, a Tankerülettel egyeztetve döntöttek arról, hogy ezeket a munkákat indítják el. Az ÉVE frakcióvezető-helyettese ugyanakkor azt is leszögezte: az egyértelműen látszik, hogy hiába vette át az állam jó pár éve az oktatási intézmények fenntartását, nem tud vagy nem akar rájuk költeni. Így a városvezetésnek kell mindent megtenni, akár az útfejlesztések helyett is, hogy megfelelő körülményeket biztosítson a kanizsai iskolákban, óvodákban.

M-B.GY.

(Kép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.