Változás készül a magyar patikákban

facebook megosztás

Gyógyszerautomaták üzembe állításával küzdené le a gyógyszerekhez való hozzájutás nehézségeit az egészségügyi államtitkár, ám a patikusok ennek egyáltalán nem örülnek.

Gyógyszerautomaták szolgálatba állításával javítaná Takács Péter egészségügyi államtitkár a gyógyszerekhez való hozzáférést, ám az ötlet nem váltott ki osztatlan lelkesedést a patikusokból – írja a Népszava a Magyar Gyógyszerészi Kamara pénteki mezőkövesdi vándorgyűlésén elhangzottak alapján.

Takács Péter egészségügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy a gyógyszer-automata az egyik lehetséges út, ezeket az eszközöket csak szigorú feltételek mellett lehetne üzembe helyezni. A másik út – tette hozzá –, hogy megyénként kijelölnek két-három gyógyszertárat, amelyeknek 24 órában kellene nyitva tartaniuk. Jelenleg ezek az irányok – szögezte le a politikus. Szerinte ha eldőlt, hogy milyen lesz az új gyógyszertári ügyeleti rendszer, csak azután tud a szolgáltatás finanszírozásáról beszélni. 

A gyógyszerautomaták beüzemelésének ötlete mellett az ágazat majd minden fontos, vitás ügye napirendre került a Magyar Gyógyszerészi Kamara mezőkövesdi vándorgyűlésén, amelyen a kormányzat részéről Takács Péter mellett Tállai András, a pénzügyminiszter helyettese, a térség országgyűlési képviselője vett részt.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a két kormányzati tisztviselő jelenlétét megragadva jelezte, központi segítségre van szüksége az ágazatnak a kis vidéki patikák és a fiókgyógyszertárak működőképessége érdekében. Hozzátette azt is, hogy az utóbbi időszak brutális költségnövekedése mellett tíz éve nem változott a gyógyszertárak működtetésre fordított állami támogatás összege. S ha ehhez hozzászámítja a gyógyszertári vállalkozások által befizetett közterheket, akkor jelenleg a hazai 3000 gyógyszertár működtetése a központi költségvetésnek lényegében nulla forintjába kerül.

Erre a felvetésre pénzt konkrétan nem ígért, de bővebben is beszélt a gyógyszerellátás átszervezéséről Takács Péter. Kitért azokra a változásokra is, amelyekben nem volt „felhőtlen összhang” a döntéshozók és a kamara között. Így például a fiókgyógyszertárakra vonatkozó szabályok enyhítését is erős kamarai kritika kísérte. Szerinte itt az első számú kormányzati szempont, hogy a kistelepülésen élők hozzájussanak a gyógyszereikhez. „S miután sorra zártak be a kistelepülési patikák, erre nekünk lépni kellett.” A kérdés számunkra – mondta – úgy merül fel, hogy lesz-e a kistelepülésen gyógyszertár. Ha nem engednék meg, hogy azt csak asszisztens is működtethesse, akkor kistelepülési gyógyszertár sem lenne. „Ez a realitás” – mondta, majd közölte: a patikalétesítés szabályai nem változtak. Továbbra is ott lehet nyitni fiókpatikát önálló településen, ahol nincs gyógyszertár. Emellett folyamatosan figyelnek, és ha a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ azt észleli, hogy megszaporodtak a mellékhatás-bejelentések, lépni fognak és változtatnak – próbálta nyugtatni a teremben ülőket.

Forrás és kép: penzcentrum.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.