Unimportant Things című lemezét mutatta be a Dés András Quartet Kiskanizsán

facebook megosztás

A Dés András Quartet adott koncertet csütörtökön Kiskanizsán. Az együttes a márciusban megjelent Unimportant Things, azaz kevésbé fontos dolgok című lemezét mutatta be az érdeklődőknek a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

jazz

A jazzformáció névadója 2018 óta él Bécsben, ott ismerkedett meg az együttes többi tagjával. A hangszerfelállás nem hétköznapi, hiszen mint azt Dés András elmondta, a zenekarban nincs basszushangszer. Legújabb lemezük az Unimportant Things, március 8-án jelent meg.

– Amikor ezt a címet adtam a lemeznek, akkor nyilván az Important thingsre, vagyis a fontos dolgokra is gondoltam, mert szerintem csak akkor beszélhetünk nem igazán fontos dolgokról, hogyha gondolunk a fontos dolgokra is. Különösen hogyha arra gondolunk, hogy milyen vékony a választóvonal az igazán fontos és a nem igazán fontos dolgok között, hogy ezek naponta az életünkben megváltoznak, a dolgoknak a jelentősége is, hogy mi az, amit igazán fontosnak tartunk és mi az, amit nem tartunk fontosnak – fogalmazott Dés András jazz-zenész.

A zene, amit játszunk, hasonlít sok szempontból az életre – fogalmazott Dés András. Hozzátette, koncepciójuk az, hogy az általa írt zenéket szabad improvizációkkal kötik össze.

– A legváratlanabb helyekről érnek inspirációk. Nyilván sok zenét hallgat az ember, művészetet fogyaszt, filmeket néz, színházba megy, kiállításokra jár, de ezen túl is maga az élet. Egy jó vacsora, egy jó beszélgetés, egy meghatározó csönd az életben, a gyerekeimmel egy klassz délután. Tényleg kiszámíthatatlan, hogy mi az, ami az embernek inspirációt ad. Egyébként nyilván nagy konfliktusok is és nagy traumák is tudnak az embernek inspirációt adni – tudtuk meg Dés Andrástól. 

A lemez megjelenését mintegy másfél éves munka előzte meg, hiszen azt már a korábban bemutatott zenéikből, a zenekar tagjai közösen állították össze. A témával bővebben foglalkozunk kulturális magazinműsorunk mai adásában.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.