„Telefont csak 3 éves kor után” – Szakértőket kérdeztünk a közösségimédia-függőségről

facebook megosztás

Egyre fiatalabb korban jelentkezik a közösségimédia-függőség a megkérdezett szakértő szerint. Sipos Edit szakpszichológus kiemelte, az egyes platformok használata szinte már nélkülözhetetlen a hétköznapokban, probléma pedig akkor van, ha szorongást vált ki, ha a fiatal egy ideig nem tud hozzáférni.

Jelenleg nincs egyetértés abban, hogy a túlzott közösségimédia-használat kapcsán beszélhetünk-e függőségről, azonban a stábunk által megkérdezett szakemberek úgy látják, sok esetben kialakulhat. Jász Borbála közösségimédia-szakértő hangsúlyozta, hasonlóan az alkohol- és drogproblémákhoz, gyakran a családtagok és a barátok észlelik elsőként a függőséget, hiszen mint mondta, az kezdetben jó érzéseket vált ki az adott személyből. Úgy fogalmazott: idővel már nem azért űzzük azt a tevékenységet, mert az jó érzéseket vált ki, hanem azért, hogy az anélkül fellépő hiányérzetet pótoljuk.

– Napjainknak az időbeosztásában legyen meg a helye a képernyő előtt töltött időnek és igyekezzünk úgy szervezni az életünket, hogy ne a telefonnak a pittyegése határozza meg az időnk alakulását. A feladat nagyon nehéz, mert a közösségi médiának az egyik nagy csapdája, hogy direkt visszajelzést ad. Tehát ha posztolok egy képet, hogy éppen boldogan horgászom a gyékényesi tónál, akkor arra gyorsan és jó visszajelzéseket szeretnék, és hogyha ezeket nem kapom meg, akkor az épp, hogy egy kontraproduktív hatást vált ki – tudtuk meg Jász Borbálától, a Kodolányi János Egyetem közösségimédia-specializációs tanárától. 

közösségi

Alapvetően az internet világának nagyon sok jó oldala van – mondta el Sipos Edit szakpszichológus. Hozzátette, a gond akkor kezdődik, amikor valaki nem tud elszakadni ettől a világtól és ebben éli meg a saját valóságát, ugyanis ez az önértékelésre, a társas kapcsolatokra, tinédzsereknél pedig a személyiség fejlődésére is hatással van. Kiemelte, nemcsak a középiskolások, hanem a fiatalabbak között is egyre gyakoribb a probléma.

– A keretszabás – és itt megint visszamegyek az elejére – az nem tizenéves korban kezdődik, hanem kicsigyerek-korban. A WHO-nak van egy olyan ajánlása, hogy például 2 éves kor alatt nem szabadna semmiféle kütyüt adni a gyerek kezébe. A pszichológusok ezt a határt kitolnák 3-4 éves korra, és akkor is csak bizonyos felügyelet mellett. Ahhoz, hogy a késztetéseimet tudjam korlátozni, az egy tanulási folyamat, hiszen meg kell tanulnom lemondani dolgokról, meg kell tanulni korlátozni a szükségleteimet – fogalmazott Sipos Edit. 

A függőség kialakulását meghatározza, hogy milyen közösségben él a fiatal, beleértve az osztályközösséget és a baráti kapcsolatokat. Sipos Edit hozzátette, ha a szülői minta jól működik, azzal elkerülhető, hogy a közösségimédia-felületek jelentsék a másokkal való kapcsolatteremtés első számú forrását.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.