Kultúraápolás és tiszteletadás a tizennegyedik Thúry Portyán

facebook megosztás

Tizennegyedszer rendezett emlékportyát a Thúry Vitézlő Oskola. Pénteken, az esemény első napján a kultúráé volt a főszerep Nagybakónakon, míg szombaton mintegy 80 fő részvételével, egy 24 km-es gyalogtúrával tisztelegtek a kanizsai várkapitány emléke előtt.

Mindig az élethez igazítottuk a Thúry Portyát és nem kőbe vésett szabályai voltak – idézte fel az elmúlt másfél évtizedet Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője. Mint azt elmondta, a kultúra ápolására minden évben nagy hangsúlyt fektetnek. A pénteki program célja a hagyomány erősítése volt.

thury

– Itt Nagybakónakon a kultúrházban lesznek jeles előadóink. Kanász Viktor, aki a Thúry-kutatásban jeles eredményeket ért el történészként, aztán Csepin Péter legendás hagyományőrző, a végvári hagyományőrzésnek egy nagyon fontos, meghatározó magyar alakja. A Canischa Cronica, ami zenével eleveníti meg azt a kort, és nagyon fontos nekünk is, hiszen Kanizsához köthetőek – tudtuk meg Vörös Andrástól, a Thúry Vitézlő Oskola vezetőjétől. 

A Thúry Portya nem csupán a megemlékezést szolgálja, ugyanis ezzel a fiatalok számára is igyekeznek példát mutatni. Csepin Péter, a Bakonyi Poroszkálók vezetője nyolc társával érkezett Várpalotáról. Elmondta, minden évben részt vesznek a programon.

– Thúry György mielőtt Kanizsára került volna Várpalotán volt kapitány, és tartozunk ennyivel az ő emlékének, hogy minden évben lejöjjünk ide. Arra a helyszínre, ahol az életét vesztette a hazáért – fogalmazott Csepin Péter, a Bakonyi Poroszkálók vezetője. 

thury

Szombaton, a túra napján már reggel nyolckor gyülekezett a tömeg Nagybakónakon. A Palotai Darabontok csapata 2014 óta vesz részt a programon. Lukács Péter kiemelte, nagyon jó ötletnek tartják az emlékportyát, és az ország más pontjain is szükség lenne hasonló kezdeményezésre.

– Nagyon változó a létszám, hogy melyik évben éppen hányan jövünk. A 4-től a 12-ig változik. Amikor a Covid-járvány volt, akkor is lejöttünk. Nem engedték a menetet megtartani, de egy koszorút el lehetett helyezni. Egy-egy autóval legalább eljövünk, de van, hogy hárommal is – mondta el Lukács Péter, a Palotai Darabontok tagja.

A mintegy 80 túrázó először koszorúzással tisztelgett az egykori várkapitány emléke előtt, de Thúry György utolsó ütközetét is felidézték a 24 km-es útjuk során.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.