Klasszikus zene modern köntösben – Rendhagyó énekórákat tartottak a Hevesi-iskolában

facebook megosztás

Rendhagyó énekórákat tartott kedden a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Hevesi-iskolában. Az esemény az együttes Úton a zene című országjáró programsorozatának részeként valósult meg, aminek során a gyerekek betekintést nyerhettek az elmúlt három évszázad klasszikus zenéibe.

A Hevesi-iskolában mindig nagy hangsúlyt fektetnek a művészeti nevelésre. Szabó Erzsébet igazgató elmondta, az intézmény egykori énektanára még a világjárvány előtt találta ezt a pályázatot, azonban mostanáig nem tudták megvalósítani. Kiemelte azt is, a gyerekek nagyon szeretik az interaktív foglalkozásokat, így próbálnak minél több hasonló programot szervezni.

– Szeretnénk, ha a gyerekek nemcsak énekórán ismernék meg a zenét, hanem lenne igényük rá, hogy eljárjanak koncertekre, vagy amit lehet, hozzunk ide a helyszínre nekik, hogy ne csak a kortárs zenét, a pop-, rockzenét ismerjék, hanem a klasszikusokat is és szeressék meg – tudtuk meg Szabó Erzsébettől, a Hevesi Sándor Általános Iskola igazgatójától. 

hevesi

2016 óta tart rendhagyó énekórákat a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Joó Szabolcs, a formáció szólamvezetője hangsúlyozta, egy-egy ilyen alkalom nemcsak a diákoknak, hanem nekik is nagy élmény. Úgy fogalmazott: próbálunk mindig a helyi figyelemhez és befogadókészséghez igazodni az előadásunkkal.

– Nagyon szeretjük, eszméletlen, hogy milyen értékekre lelünk az ország minden zegzugában. Nagykanizsa nem is annyira zegzug. Nagyon kellemes egy órát töltöttünk eddig itt a srácokkal, vélhetően a következő óra is hasonlóan kellemesen fog eltelni. Tulajdonképpen az elmúlt 300 év klasszikus zenei terméséből adunk egy nagyon gyors, 45 perces áttekintést egy kicsit frissebb formában – fogalmazott Joó Szabolcs, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólamvezetője. 

hevesi

A zenekar két foglalkozást tartott az iskolában, így az alsó és felső tagozatos diákok is részt vehettek azokon. Ramocsa Laura mindig szívesen jár koncertekre. Elmondta, szereti látni az együttes tagjainak összehangolt munkáját.

– Én már nagyon-nagyon vártam. Engem nagyon érdekel a zene. Én is játszom már hát éve zongorán és az Orff ütőegyüttesnek is egy éve a tagja vagyok – mondta el Ramocsa Laura, a Hevesi Sándor Általános Iskola tanulója. 

A rendhagyó énekóráknak nagy sikere volt az iskolában. Szabó Erzsébet hozzátette, reméli, hogy ezáltal a későbbiekben is része lesz a klasszikus zene a diákok mindennapjainak.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.