Húsvéti hagyományokkal is ismerkedhettek a résztvevők a múzeum családi napján

facebook megosztás

Megrendezte hagyományos családi napját a Thúry György Múzeum. A nagyszombati programban tárlatvezetés, kisállatsimogató és tojásfestés is szerepelt.

A kanizsai intézményben tradíciónak számít, hogy az ünnepi időszakban várják a családokat. Hagyomány már, hogy ilyenkor elengedik a belépők árát, így az érdeklődők ingyenesen tekinthették meg az időszakos és állandó kiállításokat. A program két helyre koncentrálódott, lent a háztáji állatokkal tölthették idejüket a gyerekek, az emeleten pedig kézműves szakkört rendeztek. Itt tojásokat festhettek illetve díszíthettek, húsvéti ajtódíszt készíthettek. A program népszerűségére jellemző, hogy délelőtt 10 órakor már szinte tele volt családokkal a múzeum.

- Reméljük, hogy mindenki föl is fog jönni és kipróbálja, hogy mi mindent lehet itt csinálni. Általában több százan el szoktak jönni, szülők, gyerekek, nagyszülők, úgyhogy ki lehet használni az utolsó pillanatokat húsvét előtt. Anyuka hadd süssön, hadd főzzön, készüljön, így a gyerekek nagyon sokszor apukákkal jönnek hozzánk. Bízunk benne, hogy most is sokan jönnek – tudtuk meg Szmodics-Tugya Beátától, a Thúry György Múzeum muzeológusától. 

családi

A szervezők egy kamarakiállítással is készültek az érdeklődőknek. Gyanó Szilvia tárlatán a dél-zalai településekről származó, több évtizede kiállított viaszolt vagy karcolt hímestojásokat láthattak a résztvevők. A húsvét vallási mivolta szintén témát szolgáltatott, különböző kegytárgyakat  - például szenteltvíztartót, procelánszobrot és feszületeket – is bemutattak.

- Nagyon vallásos emberek éltek dél-Zalában és ez a tárgyi kultúrájukban is nyomot hagyott. Nemcsak vallásos tárgyaink és vallásos nyomataink vannak, de régen egy tiszta szoba elképzelhetetlen volt a kis sublót szentek, olajnyomatok, vagy üvegképek nélkül – mondta el Gyanó Szilvia, a Thúry György Múzeum néprajzos, fő muzeológusa. 

A programban résztvevő gyerekek a szervezők jóvoltából egy kis ajándékkal távozhattak a múzeumi családi napról.

K.T.

(Kép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.