A világbajnoki elit Kanizsáról is sokakat vonzott a vaspapucsosok seregszemléjére

facebook megosztás

Az eltelt bő másfél hét során a hozzánk is közel eső horvátországi részeken aligha panaszkodhattak az autó- és motorsport egyes ágazatainak szerelmesei, hiszen ahogy a rali-világbajnokság aktuális futama is elért „Zágrábon inneni” részekre, úgy az elmúlt szombaton a Muracsány-Murakirály (Gorican-Donji Kraljevec) térségben immár 19 esztendeje megépült salakmotor-stadionban rendezhették sorrendben harmadszor a FIM Speedway GP sorozatának, vagyis a salakmotoros egyéni világbajnokság nyitó fordulóját.

A világháló nagy úr, hiszen a salakszórók vb-nyitányának szombat esti eseményről még mindig csak úgy sorjáznak a beszámolók, s ahogy rengeteg szurkoló érkezett a házigazdákon kívül például Lengyelországtól Németországon át Szlovéniáig, úgy magyar hívekből, egyben nagykanizsaiból, illetve vidékünkről érkezőkből sem volt hiány a Milenium-stadion lelátóin.

A visszajelzések alapján a profizmus a rendezők részéről példaértékű volt, s a kimondottan az ifjú korosztályt magával ragadó attrakciókból sem volt hiány.

- Ahogy megérkeztünk, máris a verseny egyik kabalafigurája fogadott minket, akivel természetesen a közös fotózkodás sem maradhatott el – fogalmazott Horváth Marcell, aki szűkebb családi körével érkezett kimondottan az esemény korai szakaszában, ami egyben azt is jelentette, hogy biztosan szabad hely várta valamennyiüket a lelátókon.

Ennyire nem lehettünk biztosak az ülőhelyek lefoglalása terén azok esetében, akik kimondottan a futamok kezdetére érkeztek, immár este hét óra környékén, de például a szintén kanizsai Szokol Gyulánál annyi fórral mindenképpen számolhattunk, hogy nem előszöri látogatása esetén a járást már ismerve közölhette: megoldja a feladatot. Ami egyébként a kezdésre nem lett kisebb, mivel ránézésre is több százan voltak kénytelenek állni, valamint a főtribün esetében a „közlekedő-lépcsőkön” helyet foglalni.

Még egyszer nyomatékosítva, egy motoros szakág vébé-nyitánya, amilyen profizmust megkövetel – a betétprogramokkal együtt –, azt a sportrendezvény bőven hozta, s egyben a világbajnokság kártyáit egyből a nyitányon jól meg is keverte. A hatodik horvátországi salakmotoros vb-futamok közül a 2022-est és 2023-ast is megnyerő – egyben idén is világbajnoki címvédőként regnáló – lengyel Bartosz Zmarzliknak ezúttal csupán a negyedik helyezés jutott, a murakirályi (és muracsányi) ovál-pályán ugyanis az első helyezést az ausztrál Jack Holder (egyben első GP-futam-győzelmével) szerezte meg a szintén ausztrál Jason Doyle, valamint a svéd Fredrik Lindgren előtt.

Mit is fogalmazhatna meg persze egy ilyen esemény után bárki is, mint hogy remélhetőleg a folytatás jövőre következhet a Nagykanizsához közeli helyszínen, bár tudjuk, e téren is óriási a versengés... Viszont az is tényként kezelhető, hogy infrastruktúra terén a salakmotorosok egészen biztosan az egyik legjobb pályaként tekintenek a muraközi állomásukra, vagyis egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a 2010 és 2012, valamint 2022 és 2024 között itt vendégeskedő sorozat 2025-ben még jobb ismerősként visszatér Goricanba. Stílszerűen ahogy egy Bordeaux-ból érkező francia megjegyezte: „Miként 2023-ban és most, úgy találkozzunk 2025-ben ugyanitt...”

P.L.

(Fotók: Horváth Marcell és Polgár László)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.