Szemész szakorvos volt a vendég a prevenciós előadáson

facebook megosztás

Ismét prevenciós összejövetelre hívta tagjait és az érdeklődőket a Szívbetegekért Egyesület. A szem a lélek tükre címmel ezúttal Takács Ibolya szemész főorvos tartott előadást a HSMK-ban.

A Szívbetegekért Egyesület rendszeresen szervez felvilágosító előadásokat az egészségmegőrzés érdekében. A hétfői összejövetelen a szem, a látás egészsége volt terítéken, nem véletlenül.

- Nagyon sok kérdés merült fel a beszélgetések kapcsán, séták során találkozunk és sok ember mondta, hogy szürke hályogom van Márti vagy nem látok. Ebből adódott az, hogy egy szemészt szerettem volna meghívni. Hogy beszéljen arról, mi a prevenció, mi a megelőzés, esetleg mit lehet orvosolni ezekből a bajokból – mondta el Hegedűs Györgyné, a Szívbetegekért Egyesület elnöke.

szem

Jellemzően más panaszokkal fordulnak szakorvoshoz a fiatalabbak, és más tünetekkel az idősebbek. Előbbiek kapcsán Takács Ibolya elmondta: leginkább szemüvegproblémákkal jelentkeznek, rövidlátás, kancsalság – ezek azonban nem betegségek. A felnőtt vagy az idős korosztályra jellemzők a betegségek, - a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy az időskori meszesedés is előidézheti a látásproblémákat. Panasz esetén fontos, hogy a páciens minél előbb orvoshoz forduljon.

- A szűrővizsgálatnak is megvan az ideje, 40-45 év felett mindenképpen zöld hályog irányába mindenképpen szűrni kell. A szürke hályog az időskori betegségek között van, azt sem érdemes elhagyni a várólisták miatt sem. Akkor sokkal kényelmesebben tud haladni a cél érdekében, ha időben elkezd úgy gondolkodni, hogy hogyan tovább – fogalmazott Takács Ibolya szemész főorvos. 

Az előadást követően a jelenlévők személyes kérdéseiket is feltehették a szemész főorvosnak. A Szívbetegekért Egyesület következő összejövetelén dietetikus szakember lesz a vendég.

V.A.

(Kép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.