Rezsivédelmi alap még nincs, költségvetés már van

facebook megosztás

Az nem lehet a városlakók érdeke, hogy feleannyiszor nyírják a füvet vagy vigyék el a szemetet. És az sem lehet a kanizsaiak érdeke, hogy szeptember 1-től bezárják az Uszodát és a Kanizsa Arénát – ez volt az egyik legfajsúlyosabb mondat a múlt heti költségvetési vitában. Horváth Jácint fogalmazott így, aki szerint Balogh László tervezete a bosszú költségvetése volt.

Mintegy 2 órát tárgyaltak a városatyák a 2024-es költségvetésről. Balogh László tervezete több városi céget is negatívan érintett volna, hiszen a Via Kanizsa összesen 556 millióval kapott volna kevesebbet, a Rehab 25 millióval, az Uszoda 61-el, a Médiaház pedig 109-el. Mindezt a polgármester szerint az indokolta, hogy ők a kanizsaiak érdekeit nézik, nem a cégekét, viszont a fejlesztéseknek igenis együtt kellene örülnie mind a két oldalnak. A cégek elleni bosszúként értékelte Horváth Jácint Balogh László tervezetét, ezt Fodor Csaba is megerősítette. Mindketten több példát is hoztak, mint mondták: emberek elbocsájtásával járt volna a Rehabnál, de megszüntette volna teljesen a Médiaházat és a Városfejlesztő Kft-t is. Mindezek mellett, ősztől be kellene zárni az Arénát és az uszodát, s még a játszóterek felét is. Fodor Csaba szerint így könnyen dicsérte a kormányoldal ezt a tervezet, miközben az elvonások miatt cégek sorát sodorta volna a megszűnés szélére. A Médiaház számára a polgármester 30 millió forintot javasolt, a tavalyi 139 helyett, végül 160-ra módosított az ÉVE-frakció. A vita során Balogh László Fodor Csabának tett válaszában ÉVE-szócsőnek nevezte cégünket. A támogatási módosítás Szabó Szilárd szerint a kampányról szól és semmilyen fejlődés nem indokolja sem ezt az emelést, sem a korábbi években a helyi médiára elköltött milliókat. Érdekesség, hogy a Médiaház a Covid előtti években nem sokkal kevesebből gazdálkodhatott, mint a most kormányoldalról sokallt büdzsé, hiszen a 2018-as év teljes bevétele 151 millió forint volt. Fodor Csaba az ülésen is elmondta, ez az emelés még mindig nem tudja követni azt az inflációt, ami a magyar gazdaságot jellemzi. Az ÉVE a hivatalos oldalán is posztolta cégünk elmúlt esztendőkben kapott támogatási összegét. Ez ekképpen alakult: 2019-ben 122.000.000 Ft, 2020-ban 118.296.000 Ft, 2021-ben 98.911.000 Ft, 2022-ben 120.000.000 Ft, 2023-ban 139.000.000 Ft, 2024-ben 160.000.000 Ft. Mint írják: a bankmonitor inflációkalkulátora szerint a 2017. évi 142.000.000 millió Ft 2024. évben inflációval növelve 232 702 196 Ft-nak felel meg.

A közgyűlésen több kisebb fejlesztést a polgármesteri költségvetési tervezet módosításával javasoltak a fideszes városatyák. Ezek kapcsán Horváth Jácint hangsúlyozta, az ÉVE is fontosnak tartja mindezt, például az Alkotmány utcában a rendelőnél, ahol valóban több évtizedes kérés volt ez már, tavaszra elkészül a parkoló, s azt is tudják, hogy Kiskanizsán is számos járda- és útprobléma van. De a legjobb az lenne, ha a kormány végre döntene a rezsivédelmi alapról, hiszen abból sok fejlesztést el lehetne végezni, azokat is, amiket az ÉVE a „saját listájáról” húzott ki, a szűkös keretek miatt. Az útfejlesztések kapcsán szó esett a Tripammer utcáról. Az ÉVE tervezete a TOP-források első helyére rakta. E kapcsán azt emelte ki Horváth Jácint, nem érti, hogy miért zavarja a Fideszt, hogy EU-s pénzből lesz ez finanszírozva, nem a város saját forrásából. Radics Bálint a Mindenki Háza kapcsán kért 10 milliós támogatást, míg Erdős László a 24 helyett 30 milliót szeretett volna a Napsugár utca felújítására. Ekkor Fodor Csaba nyomott ügyrendit, és szórakozásnak minősítette a Fidesz viselkedését, hiszen az elméletileg Balogh László által beállított költségvetést módosítgatják mindenféle szakmai háttéranyag nélkül, hasra csapott összegekkel. Szerinte erre csak a hangulatkeltés miatt volt szükség. Ezek a javaslatok végül nem is mentek át az ÉVE-frakción, így nem lett meg a többségük. A Horváth Jácint által benyújtott módosított büdzsét 8 igen, 6 nem, 1 tartózkodás mellett fogadták el, érdekesség, hogy Szabó Szilárd, a Fidesz-frakció vezetője tartózkodott.

Szintén érdekes utóélete lett néhány elfogadott, kisebb fejlesztésnek. Palinban, mint azt a képviselő elmondta, többen megkeresték Gábris Jácintot, miszerint nem értik, Erdős László milyen alapon nyilatkozik a Napsugár utca felújítása kapcsán, amikor korábban semmit nem tett az ügyben. – A magam részéről sokat nem tennék hozzá, de fel fogom szólítani a következő közgyűlésen a polgármestert, hogy más érdemeivel lehetőség szerint ne éljenek vissza – hangsúlyozta Gábris Jácint – Azzal semmi gond nincs, ha közösen kiállunk, hiszen a cél, a fejlődés közös, de ezt nem kellene kampányra használni. Az én javaslatom alapján került be az ÉVE módosítója a végleges költségvetésbe, erre kontrázott rá szóban Erdős úr, anélkül, hogy pontosan meg tudta volna nevezni, hogy mire alapozza a számokat. A projekttervezést is magam hajtottam ki, sőt, a csapadékvíz-elvezetésé is elkészült. Ráadásul az Erdős úr szavait lehozó cikkben a számok is rosszul hangzanak el, hiszen 24 millió forintból fog megújulni ez a szakasz, nem 18-ból. Így ez az egész viselkedés nem volt szakszerű, hogy finoman fogalmazzak. Egyébként a vízelvezetés rendbetétele, ami szintén valós probléma az utca bizonyos részein, minimum 60-70 millió forintba kerülne. De nemrég szembesültem azzal, hogy az orvosi rendelő kérdése is előkerült. Ott is hosszú munka árán sikerült elérni, hogy a munka elkezdődjön. S ezt most a polgármester úr harangozta be. Ezért is üzenek a sajtón keresztül, hogy a képviselők kampánycélból se álljanak olyan fejlesztés elé, amihez semmi közük – szögezte le az ÉVE képviselője.

Az újabb találkozásig nem kell sokat várni, hiszen március 26-án soros ülést tart a testület.

Mikó-Baráth György

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. március 20-ai számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.