Nem elég a sok baleset: rengeteg a gyorshajtó Magyarországon

facebook megosztás

Ötödével nőtt a gyorshajtókra kiszabott bírságok száma 2023-ban. Ennyi büntetést még nem kaptak a gyorshajtók egy év leforgása alatt.

„A rendőrség 701 169 esetben közigazgatási bírságot szabott ki tavaly az objektív felelősség hatálya alá tartozó, megengedett legnagyobb sebesség túllépése szabályszegés elkövetése miatt” – írja a vezess.hu az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai alapján.

A lap cikke szerint az igazán jelentős emelkedést a bemért, majd a helyszínen egyből megbüntetett gyorshajtóknál látni. Az ORFK kimutatásából ugyanis kitűnik, hogy „a megállításos módszerrel végzett sebesség-ellenőrzés során a közúti közlekedésről szóló törvény alapján 42 595 esetben szabtak ki közigazgatási bírságot. Ezen túl 71 931 alkalommal szabtak ki gyorshajtás miatt helyszíni bírságot a rendőrök.

Ennyi büntetést még nem kaptak még a gyorshajtók egy év leforgása alatt, ebből következően a teljes bírságösszeg is magasabb minden korábbinál. Összesen 26 215 811 000 forintnyi közigazgatási bírságot szabott ki a rendőrség 2023-ban az objektív felelősséges gyorshajtás miatt.

A tavalyi számok rendkívül jelentős emelkedést mutatnak a 2022-es statisztikákhoz képest, 20 százalékkal emelkedett a bírságszám az objektív felelősségnél, és közel 31 százalékkal magasabb a kiszabott közigazgatási bírság összege 2022-höz képest.

Forrás és kép: penzcentrum.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.