Negatívan befolyásolhatja az érdek-gyerekvállalás a későbbi szülő-gyerek kapcsolatokat

facebook megosztás

A személyiségfejlődésben, valamint a társas kapcsolatok kialakításában is hátrányba kerülhetnek azok a gyermekek, akik valamilyen szociális előny megszerzése céljából születtek – hangsúlyozták a megkérdezett szakemberek. Ilyenkor ugyanis nem alakul ki a megfelelő kötődés a szülő és gyermek között, ami a fiataloknál az alacsony érzelmiintelligencia-szint kialakulásához vezethet.

A rendszerváltás óta 2023-ban született a legkevesebb gyermek hazánkban. Több szakértő szerint, a kormány családokat célzó lépései ellenére, a párok egyre ritkábban és egyre később adják fejüket a gyerekvállalásra. Ennek a gazdasági tényezők mellett a társadalmi átalakulás, valamint az egyéni életutak, a serdülőkor kitolódása és főként a női szerepek megváltozása az oka. A jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben sok, főleg fiatal pár csupán vagy részben azért dönt a gyerekvállalás mellett, mert a különböző hitelek és támogatások segítségével szociális előnyhöz juthatnak.

– A megváltozott társadalmi és szociális körülményekre való tekintettel, más lehetősége nem nagyon van a családoknak, hogy ezt ne használják ki, és így élvezzék a gyerekvállalás előnyeit. Azonban számolni kell a hátrányaival is. Hangsúlyoznám az érzelmi intelligencia fejlesztését, a szülő érzelmi érettségét abból a szempontból, hogy kell azzal számolni, hogy esetleg meg tudnak-e birkózni ezzel a rám nehezedő teherrel, ami lehet, hogy rövid távon megoldást, és szükséget jelent, de számolnom kell azzal, hogy ez hogyan befolyásolja a már meglévő, vagy leendő családomat – emelte ki Kirchner Andrea gyerekpszichológus.

Ennek a kikényszerített döntésnek azonban számos következménye lehet később mind a szülők közti, illetve a szülő-gyerek közti kapcsolatokban ugyanúgy, mint egy eredetileg nem kívánt terhesség esetében.

– Ilyenkor az anya nem igazából nem kívánja ezt a terhességet, inkább a kívánt terhességnek az időzítése az, amit ez befolyásol. Ezeket a gyerekeket általában örömmel és szeretettel is fogadják, viszont serdülőkorban, ha ez a gyerek szembesül azzal, hogy ő valamilyen gazdasági előny miatt született, akkor azt bizony nagyon gyakran odaolvassa a szülők fejére, mondván őt csak a pénzért vállalták, és ez gyakran szülhet konfliktusokat. Emiatt később kialakulhat szélsőséges, akár önveszélyeztető magatartás a serdülő részéről –  mondta el Molnár Ibolya, klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus.

Ezek a személyek akár később, felnőttkorban is haszontalannak, kirekesztettnek érezhetik magukat, akiknek mindig a tökéletességre kell törekedniük annak érdekében, hogy a társadalom befogadja őket. A megkérdezett szakemberek úgy vélik, ilyen probléma felmerülése esetén a szülőnek és gyermeknek mindenképpen közös terápiára van szüksége a megfelelő érzelmi kötődés és egyensúly visszaállításához.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.