Megérkezett a kiskanizsai gólya, az idei egy fontos számlálási esztendő

facebook megosztás

Megjött Nagykanizsa első gólyája, ráadásul nemzeti ünnepünkön, március 15-én szállt le a fészkére a Bajcsy-Zsilinszky utcai lakosok észlelése alapján. A szakemberek szerint ebben a fázisban – a hosszú út megtételét követően – a táplálkozásuk a legfontosabb, így hiába járt stábunk három alkalommal is a helyszínen, nem sikerült lencsevégre kapni a kiskanizsaiak által szeretett és megfigyelt madarat. Ám a lakossági jelentéseknek köszönhetően lehet tudni azt, a kiskanizsai a megye harmadikként megérkezett gólyája.

A Magyar Madártani Egyesület Zala Megyei csoportjához Patról érkezett az első bejelentés hazaérkező gólyáról. A kiskanizsai városrészben lakók évek óta figyelik a magukénak vallott madarukat, a fészkelő pár általában március végén szokott megérkezni. A Bajcsy-Zsilinszky utcában lakó Horváthné Vadász Mária minden esztendőben fel is jegyzi a naptárába, mikor érkezik meg a saját gólyájuk.

– Figyeljük őket, a szemben levő szomszéd, ő látja először, mert az ablaka oda néz, én itt az ágaktól nem látom, és akkor azonnal szól nekem. És tényleg nagyon örülünk neki, hogy megjöttek a gólyák – árulta el Horváthné Vadász Mária.

Érkeznek már lassacskán a gólyák, a kiskanizsai a harmadik, amelyről hallottunk – mondta el a Híradó kérdésére válaszolva Darázsi Zsolt. A Magyar Madártani Egyesület Zalai Csoportjának titkára kiemelte: most kezdődik igazán a szezon, de mivel egy északkeleti hideg áramlat érte el a térséget, kicsit visszatarthatja a gólyák vonulását. A párok általában külön érkeznek és nehéz megállapítani azt, hogy a tavalyi fészeklakók jöttek-e vissza.

– Egyenként érkeznek, van, amikor pár nap, de van olyan is, hogy egy hét, vagy több is eltelik. Ilyenkor pláne nehéz megállapítani, ha nincs a madarakon gyűrű, hogy valóban a tavalyiak jöttek meg, a régi pár, vagy esetleg új. Ezek változnak. És elég sok a pusztulás vonulás közben, és alakulhatnak új párok a következő évben – tudtuk meg Darázsi Zsolttól, az MME, Zalai Csoportjának titkárától.

Darázsi Zsolt szerint a következő pár napban, valamint a jövő héten már sokkal inkább várható a megyében fészkelő gólyák megérkezése. A fészkek környékén lakók észlelésére és bejelentésére idén különösen nagy szükség van – az idei ugyanis egy fő gólyaszámlálási év lesz. Az egyesület – az MME – a honlapján várja a lakosság által felírt adatokat.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.